Winkelwagen

Apple raakt haar glans kwijt

Als Apple wereldwijde koploper wil blijven, zal zij snel met een revolutionair product moeten komen

Niet meer cool

Enkele jaren geleden was je bijzonder als een Macbook of een iPhone had. Apple was het toppunt van coolheid en met die Mac of iPhone stond jij in het centrum van ieders aandacht. Met Apple producten kon je gezien worden. Dat imago van Apple is langzamerhand aan het veranderen. Apple is niet meer zo cool als het korte tijd geleden was. Ik zie hiervoor twee belangrijke redenen.


Twee redenen

De eerste reden is simpelweg dat Apple al een geruime tijd geen vernieuwende producten heeft gelanceerd. Apple stond altijd garant voor nieuwe innovatieve producten. Zo heeft Apple de mp3-speler opnieuw uitgevonden met de iPod, stonden zij zo ongeveer aan de basis van de smartphonerevolutie met de iPhone en waren zij met de iPad de uitvinder van de tablet. Het is nu echter al enkele tijd stil rond het bedrijf. Op wat geruchten over een speciale televisie na, waar ik eerlijk gezegd weinig van verwacht, staan er geen nieuwe producten op stapel. Het enige wat Apple momenteel doet is steeds betere versies van bestaande producten uitbrengen. Het is natuurlijk prettig dat de iPhone 5 zich kan meten met andere topsmartphones, maar de magie waar Apple patent op leek te hebben, is er na zoveel generaties van hetzelfde product toch wel af.

De tweede reden waarom Apple haar glans kwijt lijkt te raken, heeft te maken met het feit dat zij misschien wel té populair zijn geworden. De harde kern Apple-fans zijn namelijk van een bijzondere soort. Zij zijn niet te vergelijken met de doorsnee consument. Apple-fanaten zijn voorlopers, willen altijd het nieuwste van het nieuwste en raken snel ergens op uitgekeken. Momenteel is Apple nog onverminderd populair bij de normale consument, maar de kritische Apple fans van het eerste uur worden ongeduldig. Apple vernieuwt te weinig en daarbij kunnen zij zich moeilijker onderscheiden van de rest, omdat Apple eigenlijk te ‘mainstream’ is geworden. Zij gaan dus op zoek naar iets nieuws en als Samsung, Nokia of Sony iets revolutionairs lanceren, zullen zij niet zo loyaal aan Apple blijken als sommigen denken, maar simpelweg overstappen.


Een nieuw hebbeding van Apple

Het is dus van het grootste belang dat Apple zo snel mogelijk met een revolutionaire techniek of een geweldig hebbeding komt waarmee de Apple-gekte die enkele jaren geleden overal heerste, gaande kan worden gehouden. Zij willen namelijk niet dat de harde kern, de fans van het eerste uur, zich van hen vervreemden. Dit is dan wellicht slechts een kleine groep, maar dit zijn wel de echte voorlopers. Waarheen zij gaan, zal de gewone consument uiteindelijk volgen. Apple is dus gewaarschuwd!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden