Winkelwagen

Betalen met je smartphone

Er wordt al jaren over gesproken, maar het ziet er dan nu eindelijk naar uit dat we binnenkort met de smartphone kunnen gaan betalen.

De mobiele pinpas

In Afrika hebben veel mensen nog nooit een bankgebouw van binnen gezien, laat staan dat zij een bankrekening hebben. Toch is betalen met je telefoon daar al jaren de normaalste zaak van de wereld. Wellicht juist omdat het openen van een rekening en betalen via de bank zo moeilijk is, heeft het mobiele betalen daar in korte tijd een enorme vlucht genomen. In Nederland is het juist precies andersom. Iedereen heeft een bankrekening en een bankpasje. Bovendien kan je bijna overal pinnen. De behoefte om dan ook nog eens met je telefoon te betalen is daarom stukken minder groot. Toch zit het mobiele betalen er nu ook in Nederland echt aan te komen.


Geen gehannes

Als je er even over nadenkt, is het betalen met je smartphone een gouden greep. Je hoeft nooit meer je portemonnee overal mee naar toe te nemen, je kunt gemakkelijk afrekenen door je telefoon langs een scanner te halen en je kunt bijvoorbeeld ook makkelijk op afstand nog wat geld in de parkeermeter gooien. Betalen met de smartphone zou dus het einde betekenen van een heleboel gehannes. Aangezien het technisch al jaren mogelijk is, is het opvallend dat we nog vrijwel nergens met onze smartphone kunnen betalen.
 

Problemen

Er waren enkele grote problemen die ervoor zorgden dat het mobiel betalen nog niet is doorgebroken. Allereerst worden er hoge veiligheidseisen aan het betalingsverkeer gesteld, zodat het mobiel betalen niet zomaar eventjes kon worden ingevoerd.

Daarnaast zijn er in Nederland, in tegenstelling tot in Afrika heel erg veel zogeheten ‘stakeholders’; banken, providers, fabrikanten, bedrijven en ga zo maar door. Het is moeilijk om deze allemaal op één lijn te krijgen. Het grootste probleem hierbij was welk systeem er gebruikt zou moeten worden voor het mobiele betalen. Er zijn in de loop der jaren veel met elkaar concurrerende systemen ontwikkeld.

De meeste smartphones zijn nu uitgerust met een Near-Field-Communications (NFC) chip, maar Apple ligt nog altijd dwars. Daar hebben ze hun eigen systeem ontwikkeld, de iWallet, die zonder tussenkomst van de banken werkt. Zodoende ontstond er een strijd die een beetje doet denken aan die tussen DVD en Blu-ray van enkele jaren geleden. Fabrikanten en andere partijen stonden lijnrecht tegenover elkaar en er stonden grote belangen op het spel.
 

Hoop aan de horizon?

Toch gloort er hoop aan de horizon. Een samenwerkingsverband tussen een groot aantal stakeholders begint deze zomer in Leiden een grote proef, met de NFC-techniek. Zo’n duizend mensen zullen een tijd lang in verschillende winkels kunnen betalen met hun smartphone. Als dit een succes blijkt, zullen de deelnemende partijen, waaronder enkele grote banken, snel volgen met verdere proeven en zal het mobiel betalen binnenkort razendsnel worden ingevoerd.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden