Winkelwagen

De Moto X

De Moto X

De Moto X, aangekondigd voor komende zomer, zou zo maar eens een grote concurrent van de iPhone kunnen worden.

Wie verslaat de iPhone?

Van alle smartphoneproducenten vind ik Apple de meest opmerkelijke. Het bedrijf maakt enorme winsten. Een winstmarge van 50 procent per product vormt geen uitzondering. De enige verklaring dat de consument nog altijd bereid is flink wat geld neer te tellen voor een iPhone is dat er eigenlijk nauwelijks concurrentie is.


Begrijp mij niet verkeerd, ik zal de laatste zijn die beweert dat er op de smartphonemarkt geen concurrentie heerst. Er zijn zeer veel verschillende soorten smartphones op de markt, de één met nog betere specificaties of nog net even iets goedkoper dan de ander. Als je objectief kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding is de iPhone helemaal niet zo’n goede smartphone. De reden dat Apple nog altijd een van de dominante speler op de smartphonemarkt is, ligt dan ook op het subjectieve vlak. Een iPhone ziet er gewoon even net iets strakker uit dan de concurrentie, alles werkt net even iets intuïtiever en hij heeft net wat meer gave functies. Op dit vlak kan niemand met de iPhone concurreren.


De concurrentie

De enige reden dat Apple nog niet voorbij gestreefd is door de concurrentie is dat het bedrijf meester is in het verleiden van de consument. Het belangrijkste onderdeel hier is niet de techniek of de prijs, maar de verassing. Apple slaagde er altijd in om met iets te komen wat de consument verraste.


Ik schreef het al eerder, Apple staat onder druk. Het bedrijf leunt al te lang achterover en is te weinig innovatief. Dit betekent dat zodra er een andere producent erin slaagt om met een smartphone te komen die qua coolheid kan concurreren met de iPhone, het wel eens heel snel afgelopen zou kunnen zijn met de leidende positie van Apple. Ik had mijn hoop eerder gevestigd op Samsung, maar ik vond de S4 op dit vlak behoorlijk tegenvallen. Echter, een nieuwe concurrent kondigt zich alweer aan: Motorola.


Motorola en Google

Motorola? Was dat niet dat dat bedrijf dat vroeger hele degelijke mobieltjes maakte, maar op de smartphonemarkt toch nooit helemaal is doorgebroken? Dat klopt helemaal, maar sinds 2011 is Motorola in handen van een andere gigant in de digitale wereld: Google. Als er één bedrijf is dat op originaliteitsvlak kan concurreren met Apple, dan is het wel Google.


In het hoofdkwartier in Silicon Valley zitten continu honderden knappe koppen niets anders te doen dan nieuwe ideeën verzinnen. Het merendeel van deze ideeën verlaat nooit de tekentafel, maar door de jaren heen heeft Google laten zien dat zij met grote regelmaat met nieuwe zaken komen die zo logisch en goed bedacht zijn dat je je bijna geen wereld meer kunt voorstellen zonder (Google Maps, Google Chrome, Android om maar wat te noemen).


De Moto X

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat Google bezig is met de ontwikkeling van de Moto X, een smartphone die zou moeten gaan wedijveren met de iPhone. De Moto X komt waarschijnlijk al uit aan het eind van deze zomer en de weinige informatie die er nu beschikbaar is, wijst erop dat Google goed heeft begrepen dat het bij smartphones steeds minder om objectieve specificaties gaat, maar vooral om de subjectieve ervaring bij een toestel.


Zo rept Google met geen woord over de specificaties van de Moto X, maar benadrukken het vooral dat het een smartphone zal worden die de smartphonebeleving op zijn kop zal zetten. Zo zal de Moto X worden uitgerust met een heleboel sensoren zodat de telefoon zijn omgeving precies kan aanvoelen. Zo weet hij wanneer hij uit de broekzak wordt gehaald of in een rijdende auto ligt en past hij daarop zijn gedrag aan. Het zijn volgens mij dit soort futuristische dingen die de doorslag geven bij de keuze van de consument. Het is natuurlijk allemaal nog even afwachten hoe de Moto X er precies uit komt te zien, maar ik heb nu in ieder geval al hooggespannen verwachtingen.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden