Winkelwagen

De onverwoestbare smartphone

De onverwoestbare smartphone

Er komen steeds meer smartphones op de markt die stof- en waterdicht zijn en bovendien tegen een stootje kunnen, is de smartphone van de toekomst onverwoestbaar?

Een smartphone die tegen een stootje kan

Vroeger liep iedereen rond met de Nokia 3310. Deze telefoon was goed, goedkoop en bovendien vrijwel onverwoestbaar. Je kon de 3310 rustig laten vallen of ergens tegenaan stoten, hij bleef je altijd trouw. De opkomst van de smartphones heeft ertoe geleid dat veel mensen af en toe weemoedig terugdenken aan de tijd dat je zonder zorgen je telefoon kon laten vallen. Door alle moderne techniek en grote schermen zijn smartphones bijzonder kwetsbaar. Als je je iPhone laat vallen dan zorgt dat altijd voor een flinke stoot adrenaline; het zal namelijk toch niet dat je kostbare telefoon een flinke barst in het scherm oploopt en je weer diep in de buidel moet tasten voor een nieuwe? Het lijkt hoog tijd voor de onverwoestbare smartphone.


De outdoorsmartphones

Er lijkt langzamerhand verandering in de robuustheid van smartphones te komen. Al in 2011 lanceerde Samsung de Galaxy Xcover, die dit jaar werd opgevolgd door de Xcover 2. Deze smartphones zijn gemaakt om te overleven. Het scherm is gemaakt van speciaal glas en de telefoon heeft een extra dikke behuizing. Bovendien is hij waterdicht. Je kunt de Xcover gerust onder de kraan wassen en ermee overgooien in het zwembad.

Samsung richtte zich met de Xcovers voornamelijk op de outdoorfanaten, mensen die er een ruige levensstijl op nahouden, maar wel een smartphone willen hebben. Voor het mainstreampubliek is de Xcover nooit interessant geweest. De smartphone was te duur en ziet er bovendien niet bepaald fraai uit. Alle maatregelen om deze onverwoestbare smartphone ook écht onverwoestbaar te maken zorgden ervoor dat de telefoon vrij groot was en niet uitblonk qua specificaties.


Onverwoestbare smartphones voor een groot publiek?

Misschien komt hier de komende tijd echter wel verandering in en worden onverwoestbare smartphones ook voor de gewone consument aantrekkelijk. Er hebben zich in de afgelopen periode namelijk wel wat interessante ontwikkelingen voorgedaan. Zo kwam Sony met de Xperia Z die waterdicht is (dat was zelfs de Nokia 3310 niet!) en de HTC One, het vlaggenschip van HTC, voelt zo stevig dat je hem als handbijl zou kunnen gebruiken. Toch blijven deze high-end smartphones relatief kwetsbaar.

Het lukt de producenten nog niet om een volledig onverwoestbare smartphone te maken die ook echt interessant is voor het grote publiek. Moderne techniek is nu eenmaal kwetsbaar en als je een onverwoestbare smartphone wil, moet je ofwel inboeten aan het design, waardoor de smartphone meer op een tank lijkt, ofwel kiezen voor minder goede technologie waardoor de smartphone weer minder interessant is voor de consument.


De toekomst is onverwoestbaar

Toch denk ik dat het niet heel lang meer zal duren voordat onverwoestbare smartphones een vanzelfsprekendheid zijn geworden. Ik schreef al eerder over het naderende einde van het gebarsten scherm en ik zie ook elders interessante ontwikkelingen. Het meeste keek ik op van de Samsung Galaxy S4 Active. Deze variant op de ‘gewone’ S4 is dan weliswaar niet een geheel onverwoestbare smartphone, maar hij is wel eens stuk robuuster dan alle andere high-end modellen, zonder aan design in te leveren. Het meest opvallende hierbij is dat de specificaties van de S4 Active niet heel erg veel minder zijn dan die van zijn populaire broertje. Samsung heeft dus duidelijk stappen gemaakt. Als de ontwikkelingen zich zo doorzetten duurt het niet lang meer voordat er echt onverwoestbare smartphones voor zelfs de meest veeleisende consument zullen zijn. Zullen we dan ook geen smartphonehoesjes meer gebruiken of zullen die toch gebruikt blijven worden om smartphones een persoonlijk uiterlijk te geven?

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden