Winkelwagen

De opkomst van Spotify

Spotify wordt steeds vaker als alternatief gebruikt voor de MP3-speler op de telefoon

Alleen nog maar Spotify

Spotify is een in 2006 opgericht bedrijf dat muziek als stream aanbiedt. Dit betekent dat de gebruiker zijn muziek niet hoeft te downloaden, maar het met de Zweedse software kan opzoeken en direct af kan spelen. Op deze manier wordt de muziekbibliotheek van de luisteraar ontzettend groot, en kan hij genieten van muziek met relatief goede geluidskwaliteit. Klinkt ideaal, waarom is niet iedereen al overgestapt op Spotify?


De voor- en nadelen

Spotify heeft een gigantisch aanbod aan muziek. Je zoekt het, en minstens negen van de tien keer heeft Spotify het. En in tegenstelling tot de beschikbare downloads en het muziekaanbod van Youtube zijn ook de minder bekende nummers van goede kwaliteit. De software biedt een goede zoekfunctie en de mogelijkheid om playlists te maken en die te delen met andere Spotifygebruikers. Je bent met het luisteren naar muziek niet beperkt door wat er op jouw harde schijf staat, de complete Spotify-bibliotheek ligt voor je voeten.
 

Zonder internet, geen muziek

Spotify heeft echter ook een paar zwaar wegende nadelen. Je kunt bijvoorbeeld niet bij je Spotify-muziek zonder internetverbinding. Dit is tegenwoordig echter niet zo’n groot probleem, bijna iedereen heeft op elk moment van de dag een internetverbinding tot zijn beschikking. Maar de kosten zijn voor de meeste mensen de grootste afknapper.
 

Welk account?

Spotify biedt drie soorten gebruikersaccounts: Gratis, Unlimited en Premium. ‘Gratis’ klinkt heel aantrekkelijk, maar heeft zo zijn nadelen. Met dit account wordt de luisteraar geregeld gestoord door reclameboodschappen. Ook heeft Spotify voor deze dienst geëxperimenteerd met verschillende soorten luisterbeperkingen. Met Spotify Gratis kun je alleen muziek luisteren op je computer, en niet op je telefoon. Je muziek is dan ook een stuk minder mobiel dan de goede oude gedownloade MP3-bestanden op je iPod of smartphone.
 

€5 per maand

Om van de irritante reclames en luisterbeperkingen af te komen moet men een Unlimited Account nemen, voor vijf euro per maand. Voor nog eens vijf euro extra heb je een Premium Account. Hiermee word je niet gestoord door reclames of luisterbeperkingen, en ben je niet meer beperkt tot je computer. Je kunt met Spotify Premium namelijk ook muziek luisteren op mobiele apparaten.
 

Wat kunnen we verwachten?

Met de steeds sneller wordende smartphones en internetverbindingen lijkt het een logische stap om media te streamen in plaats van het te downloaden. Om dit legaal te kunnen doen, moet men echter geld betalen om muziek te kunnen luisteren, of de reclames voor lief nemen.

Het blijkt dat Spotify in de afgelopen 7 jaar nog niet alle harten heeft kunnen veroveren. Mochten de kosten van een account niet verlaagd worden, dan verwacht ik niet dat dit nog zal gebeuren.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden