Winkelwagen

De oppermachtige positie van Apple en Samsung

De oppermachtige positie van Apple en Samsung

Apple en Samsung zijn oppermachtig op de smartphonemarkt. Welk bedrijf kan hier verandering in brengen?

Apple, Samsung en de rest

Apple en Samsung zijn momenteel reuzen in de smartphonewereld. Meer dan negentig procent van de totale winst op de smartphonemarkt komt voor hun rekening en ongeveer de helft van alle verkochte smartphones is afkomstig van deze producenten. Concurrenten zoals HTC, Sony, LG en Nokia moeten het doen met slechts een klein stukje van de taart. Ik denk dat deze situatie op lange termijn de ontwikkeling van smartphones negatief beïnvloedt. De meeste innovaties ontstaan namelijk op het moment dat de concurrentie het zwaarst is.

Nu is er weliswaar concurrentie tussen Apple en Samsung, maar hoe meer serieuze concurrenten er zijn, hoe groter de druk om continu met verbeteringen te komen. En hoe meer spelers er zijn, hoe meer verschillende teams er bezig zullen zijn met de ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor smartphones en revolutionaire technieken. Op het moment dat er slechts twee partijen zijn die de markt bepalen, zullen de innovaties een stuk minder snel gaan.

Het zou dan ook heel goed zijn als de andere fabrikanten een groter marktaandeel verwerven. Doen zij dit niet, dan zullen zij op een gegeven moment uit de markt moeten stappen. De marges op smartphones zijn niet bijzonder hoog en op het moment dat je het moet hebben van de kruimels die Apple en Samsung laten liggen, zit je niet in een optimale positie om genoeg winst te kunnen maken.

Ik hoop er dus op dat de 'kleinere' smartphonefabrikanten het de komende tijd gaan maken en de macht van Apple en Samsung gebroken wordt. Maar welke bedrijven zouden dat kunnen?


Twee verschillende filosofieën

Apple en Samsung staan voor twee verschillende filosofieën. Apple moet het niet direct hebben van de geweldige prestaties van hun toestellen, maar is vooral populair vanwege de 'coolfactor' van het bedrijf. Hun producten zijn altijd origineel en mooi vormgegeven. Daar zijn veel consumenten bereid meer voor te betalen. De toestellen van Samsung zijn een stuk minder origineel en innovatief, maar blinken uit als je kijkt naar de prijs-kwaliteit verhouding. Veel Samsung toestellen zijn zeker niet goedkoop, maar als je puur kijkt naar wat je daar aan kwaliteit (snelle processoren, scherpe camera's, moderne schermen) voor krijgt, zijn zij gewoon de beste deal. Apple is dus de innovatieve van de twee, terwijl Samsung juist de 'beste' smartphones voor de scherpste prijs biedt. Een potentiele concurrent zal het op een van deze vlakken dus beter moeten doen dan Apple en Samsung.


De uitdagers van Samsung

Ik vind dat LG, Sony en HTC momenteel proberen Samsung te imiteren. Zij kwamen de afgelopen tijd alledrie met een high-end model met verbluffende prestaties. Helaas vallen deze toestellen in het niet bij de Samsung Galaxy S4, wat op dit moment gewoon de beste telefoon is. Ook op prijs lukt het LG, Sony en HTC niet om met Samsung te concurreren.

Fabrikanten die het Samsung op dit punt misschien lastig zou kunnen gaan maken, zijn Huawei en Lenovo. Deze Chinese smartphoneproducenten timmeren momenteel hard aan de weg met hun dunne, razendsnelle én relatief goedkope telefoons. Ik denk dat de voornaamste uitdagers voor Samsung uit Chinese hoek komen.


De uitdagers van Apple

Apple steekt er qua innovatie momenteel nog met kop en schouders bovenuit. Ik heb echter al lange tijd mijn hoop gevestigd op Nokia. Het Finse bedrijf wist zich het afgelopen jaar na een valse start op de smartphonemarkt enkele jaren geleden toch te laten gelden met enkele interessante smartphones, voornamelijk met de Lumia 920. De komst van de Lumia 1020, die uitgerust zal zijn met een spectaculaire 41 (!) megapixel camera laat zien dat men bij Nokia het pad van de innovatie is opgeslagen. Hun smartphones zijn qua prijs niet direct concurrerend met Samsung, maar zijn voornamelijk heel cool en hebben een hoog wow-gehalte. Precies wat Apple ook altijd had. Een groot nadeel van Nokia is echter het Windows 8 besturingssysteem. Er zijn hiervoor nog altijd relatief weinig apps beschikbaar, wat een drempel vormt voor de consument.

Een andere mogelijke uitdager van Apple is het oppermachtige Google. Aan het einde van de zomer zullen zij samen met Motorola de Moto X lanceren. Veel details over deze smartphone ontbreken nog, maar als er één bedrijf is dat Apple qua innovatie naar de kroon spant is het Google wel. Ik heb dus hoge verwachtingen en hoop dat de Moto X een ‘coolfactor’ heeft, die kan concurreren met de iPhone.

Als het Google ook nog eens zou lukken voor een goede prijs én met mooie specificaties dan is de aanval op Apple en Samsung pas echt geopend! Het worden interessante tijden.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden