Winkelwagen

De smartphone camera

De smartphone camera

De kwaliteit van camera’s op smartphones komt langzaam in de buurt van die van echte digitale camera’s.

Kiezen of delen: smartphone camera of losse camera?

De kwaliteit van smartphone camera’s gaat snel omhoog. Met je telefoon kun je tegenwoordig haarscherpe foto’s nemen. Waarom zou je er nog een camera bij kopen?


Niet helemaal gelijkwaardig

Digitale camera’s en smartphone camera’s liggen als fototoestel nog niet helemaal op één lijn. De belangrijkste verschillen worden veroorzaakt door de beperkte afmetingen die een smartphone mag hebben. Een optische zoom is alleen voor digitale camera’s weggelegd, omdat het een telefoon te lomp zou maken. Dit betekent dat de zoomfunctie op een camera aanzienlijk beter is. Een smartphone camera beschikt alleen over een digitale zoom, waarbij de resolutie van het beeld afneemt naarmate je inzoomt. Daarnaast zorgt de kleinere diepte van de kast en de kleinere lens van een smartphone ervoor dat de mogelijkheden om lichtsterkte te regelen en scherp te stellen beperkter zijn dan bij een camera.


Het fototoestel kent ook zijn nadelen ten opzichte van de smartphone camera. Het is voordeliger om maar één toestel te kopen die tot twee dingen in staat is, in plaats van er twee te kopen die voor één ding bedoeld zijn. En het is uiteraard minder makkelijk om twee toestellen met je mee te dragen. Daar naast heb je je fototoestel niet altijd bij je, waardoor het wel eens voor zou kunnen komen dat je een mooi moment niet vast kunt leggen.


Heb ik nog een losse camera nodig?

Of je nog een losse camera moet kopen, of genoeg hebt aan een smartphone camera hangt af van een aantal zaken. Wij zetten ze voor je op een rijtje:


Wat voor beeldkwaliteit zoek je?

Mensen laten zich vaak misleiden door het aantal megapixels van een camera. Als je alleen daar naar kijkt, lijken de smartphone camera’s al gauw van minstens zulke goede kwaliteit als digitale camera’s. Maar door de optische zoom, de grotere sensor, het grotere aantal foto-instellingen en de betere flits maken digitale camera’s in de meeste gevallen foto’s van hogere kwaliteit. Als dit je enige uitgangspunt is, kun je beter een losse camera naast je smartphone kopen.


Internetverbinding

Steeds meer camera’s hebben de mogelijkheid om de foto’s direct op het internet te plaatsen, maar met smartphone camera’s werkt dit nog een stuk beter. Met een druk op de knop deel je je foto’s op Facebook of mail je ze naar je ouders. Digitale camera’s kunnen dit ook, maar het gebruikersgemak is nog ver te zoeken.


Soort fotografie

Welke keuze je maakt hangt ook af van de manier waarop je foto’s wil nemen. Maak je graag simpele kiekjes om ze te delen met je vrienden, dan is een smartphone camera erg geschikt. Als je meer professionele foto’s wilt nemen is een digitale camera meer geschikt. Deze leent zicht meer voor fotografie in moeilijke omstandigheden, en levert mooiere foto’s af.


Mobiliteit

Zoals eerder besproken is een extra toestel minder handig. Heb jij geen zin om naast je smartphone nog een extra toestel mee te nemen, dan moet je ook geen extra camera kopen. Maken de voordelen van een extra camera het voor jou aantrekkelijk genoeg om twee toestellen bij je te hebben, dan blijft de camera een goede optie.


Eindoordeel staat niet vast

Wie nu nog de voorkeur geeft aan een losse camera naast zijn smartphone camera, kan daar over een aantal jaar heel anders over denken. Technische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de verschillen steeds kleiner worden. Wie weet is het verschil straks zo klein, dat niemand nog voor zo’n extra camera kiest. Tot die tijd blijft het een lastige keuze. Wanneer heb jij je digitale camera voor het laatst gebruikt?

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden