Winkelwagen

De smartphonecamera

Camera’s van smartphones worden steeds beter, waar gaat deze trend naar toe en wie zijn de fabrikanten om in de gaten te houden?

De smartphonecamera

Eén van de meest opvallende dingen aan de nieuwe smartphones van dit moment zijn de werkelijk verbluffende camera’s waarmee zij zijn uitgerust. Vroeger was je al lang blij als je een persoon kon herkennen op de foto die je met je telefoon had gemaakt, tegenwoordig tel je haast niet meer mee als jouw telefoon geen haarscherpe foto’s en HD-filmpjes kan schieten. Waar gaat deze trend naartoe en wat zijn de namen om in de gaten te houden?


Waar gaat het heen?

Zal de smartphonecamera op termijn de gewone digitale camera overbodig maken? Ik denk dat de digitale camera nooit helemaal zal verdwijnen, maar dat deze op termijn vooral iets zal zijn voor de echte professionals. De gewone consument zal, als de ontwikkelingen zo doorgaan, op termijn helemaal geen verschil meer zien tussen een foto die gemaakt is met een digitale camera en een foto geschoten door een smartphone.
 

Smartphonecamera’s doen namelijk steeds minder onder voor ‘gewone’ camera’s. Het nadeel dat smartphonecamera’s hebben, geen optische zoom en een kleine lens, wordt door de nieuwe ontwikkelingen steeds irrelevanter. We zullen al snel geen camera meer mee hoeven te nemen op vakantie om kiekjes te schieten, maar genoeg hebben aan onze smartphone. Een smartphone wordt wel veel intensiever gebruikt dan een gewone camera. Het is daarom van het grootste belang om de lens goed te beschermen tegen krassen en stof met een smartphonehoesje.


Welke telefoons?

Nokia is eigenlijk al sinds jaar en dag de grote koploper op het gebied van smartphonecamera’s. De smartphones van Nokia zijn standaard uitgerust met een scherpe Carl Zeisslens en Nokia heeft altijd ingezet op innovatie van haar smartphonecamera’s. Dit bleek goed bij de Nokia N8, die al in 2010 was uitgerust met een 12 megapixel camera.
 

Het was jammer dat het Symbian^3 besturingssysteem zeer teleurstelde, want anders was deze telefoon een echte hit geworden. In kleinere kringen werd de camera van de N8 echter wel volop geroemd. Zo werden er zelfs wedstrijden georganiseerd voor de beste film geschoten met de N8, wat tot opvallend goede resultaten leidde. Ook de nieuwe Nokia Lumia 920 stelt niet teleur. Met de revolutionaire pure-view technologie zien filmpjes er altijd haarscherp uit.
 

Sony lijkt er nu ook voor te kiezen vol in te zetten op camerakwaliteit. De nieuwe Sony Xperia Z heeft maar liefst een 13.1 megapixel camera. De techniek hierachter is al wel een stuk beter vergeleken met haar eerdere telefoons, maar kan nog niet tippen aan die van Nokia.
 

Ook Samsung loopt nog achter. Ze hebben het eerst geprobeerd met de Samsung Galaxy Camera, een digitale camera met Android, maar inmiddels is het voor hen ook wel duidelijk dat de consument toch liever één apparaat heeft waarmee hij kan internetten, bellen én foto’s maken. Misschien zou de Samsung Galaxy S4 op dit vlak deze maand wel geschiedenis kunnen schrijven.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden