Winkelwagen

De Smartwatch

Met de technologie van tegenwoordig kan men de meest geavanceerde apparaten in de kleinste ruimtes proppen, zo ontstaat de smartwatch.

Computers in alle vormen

De ontwikkeling van kleinere accu’s, schermen en processors maken het mogelijk om computers in kleinere behuizingen te stoppen. In een horloge bijvoorbeeld, of in een bril. Steeds meer apparaten worden met het internet verbonden, zelfs de koelkast en de thermostaat moeten eraan geloven. De nieuwe mogelijkheden prikkelen onze fantasie, waardoor fabrikanten met de raarste producten op de proppen komen. Maar waar ligt de grens? Wanneer is het ‘digitaliseren’ van bekende voorwerpen nuttig, en wanneer is het overbodig?


Alles overal binnen handbereik

Als je thermostaat met het internet verbonden is, kun je op afstand je verwarming aanzetten. En dat kan best prettig zijn, als je door een sneeuwbui naar huis fietst en in een warm huis aan wil komen. Een koelkast die de weersverwachtingen laat zien of recepten van het internet haalt klinkt leuk, maar het is de vraag of het een verbetering of aanvulling is op de apparaten die we al gebruiken. We hebben al een smartphone in onze broekzak die dit allemaal kan, en ook nog eens een stuk mobieler is.


Welke doelen stelt de fabrikant?

Om met deze nieuwe kennis een nuttig en vernieuwend product te maken is het belangrijk voor ogen te houden wat het doel van de vernieuwing is. Dat kan per persoon of fabrikant verschillen. Maar of men het leven van de consument nou eenvoudiger wil maken of het wil verrijken, een koelkast met een internetverbinding zal deze doelen niet bereiken. Deze en veel andere zogenaamd vernieuwende uitvindingen vallen op omdat ze ongepast zijn, niet omdat ze revolutionair zijn.


Experimentele producten toch belangrijk

Toch moet men het belang van dit soort producten niet onderschatten. De ontwikkeling ervan leidt tot nieuwe ideeën en inzichten die voor andere projecten gebruikt kunnen worden. Het mag wat vergezocht zijn, maar op deze manier kan de ontwikkeling van een deurmat die je lichaamsgewicht registreert bijdragen aan het ontwerp van een revolutionair horloge dat de smartphone zal vervangen.


Dromen is belangrijk

Sommige uitvindingen mogen dan nog wel zo stom lijken, ze kunnen toch van belang zijn. Mensen die genoeg fantasie en lef hebben om met producten te komen waar anderen om lachen zijn enorm belangrijk voor de ontwikkeling van producten die het verschil maken.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden