Winkelwagen

Draadloos opladen

Draadloos opladen

Draadloos opladen bestaat al jaren, maar de techniek wordt pas sinds enkele jaren commercieel succesvol toegepast.

Draadloos opladen door Nikola Tesla

Al in 1899 experimenteerde Nikola Tesla met het draadloos overbrengen van elektriciteit. Hij kon energie een grote afstand af laten leggen, om er vervolgens een paar lampen mee te laten branden. Een interessante ontwikkeling, die onze fantasie deed prikkelen. Er kwamen beelden in ons op van huizen met alleen maar draadloze apparaten, stofzuigers die zich niet lieten belemmeren door dat onhandige snoer en zelfs elektrische auto’s die tijdens het rijden door de weg opgeladen werden.


Mogelijkheden niet onbeperkt

Veel mensen worden helaas nog teleurgesteld. Het draadloos opladen van apparaten brengt met de huidige technologie namelijk enkele nadelen met zich mee, waardoor de mogelijkheden beperkt worden:


  1. Het draadloos overbrengen van elektriciteit is minder efficiënt dan de ‘ouderwetse’ stroomkabel. Veel elektrische energie gaat verloren omdat deze het doel niet bereikt, of wordt omgezet in warmte. 
  2. Draadloos opladen is duurder. De oplader bestaat uit twee delen, namelijk het oplaadstation en de bron. Beide delen hebben een spoel nodig om de energie via inductie over te brengen, en zijn duurder om te maken dan traditionele opladers. 
  3. Het draadloos opladen gaat trager.

Toch toekomst in draadloos opladen

Toch zijn er veel mogelijkheden voor deze technologie. Moderne technologie zorgt ervoor dat de bovengenoemde zwakke punten beperkt worden, en er zijn ook een aantal grote voordelen aan draadloos opladen:


  1. De verbindingen zijn beschermd. Omdat er geen metalen verbindingen nodig zijn, is het apparaat minder gevoelig voor corrosie. Dit is bijvoorbeeld een voordeel voor de ontwikkeling van waterdichte smartphones. 
  2. De nieuwe technologie is veiliger dan de traditionele oplader. Het risico op een elektrische schok door bijvoorbeeld vocht wordt beperkt omdat er geen blootliggende metalen verbindingen zijn. 
  3. De technologie is compatibel met meerdere merken en modellen. Steeds meer fabrikanten maken gebruik van de universele Qi-oplaadtechnologie. Hierdoor kun je opladers val alle merken gebruiken voor apparaten van alle merken die Qi ondersteunen. 
  4. Draadloos opladen is gemakkelijker. Dit is misschien wel het grootste voordeel. In plaats van het uiteinde van je oplader te zoeken en bijvoorbeeld in je telefoon te stoppen kun je je smartphone eenvoudig op het ‘charging pad’ leggen, en het opladen begint.

Nokia met standaard draadloos opladen

De nokia Lumia 920 heeft de mogelijkheid draadloos op te laden. Je hoeft het toestel alleen maar op een charging pad of een ander Qi-apparaat te leggen, en het opladen start. Omdat de Qi-technologie universeel inzetbaar is, zijn verschillende fabrikanten begonnen met de productie van draadloze opladers. Fatboy heeft bijvoorbeeld een stijlvolle miniversie van de Fatboy zitzak gemaakt die toestellen met Qi oplaadt. En JBL heeft een speaker op de markt gebracht die het toestel niet alleen oplaadt, maar via NFC (near field communication) ook nog eens de muziek van je telefoon draadloos afspeelt.


Nokia niet de enige

Nokia is hard bezig met het innovatieve draadloos opladen. Andere modellen hebben hiertoe ook de mogelijkheid, maar dan moet je nog wel een speciale backcover kopen die de elektriciteit van de Qi-oplader kan ontvangen. Samsung doet hetzelfde: voor de Samsung Galaxy S4 zijn speciale backcovers verkrijgbaar die de telefoon draadloos oplaadbaar maken, en de Google Nexus 7 tablet heeft net als de Nokia Lumia 920 standaard de mogelijkheid tot draadloos opladen.


Nieuwe mogelijkheden

De techniek is nog niet helemaal uitgewerkt, maar we komen wel steeds dichterbij de draadloos oplaadbare auto en de snoerloze stofzuiger. Het luxemerk Infiniti heeft zelfs al aangekondigd in 2014 met een elektrische auto te komen die draadloos oplaadbaar is. Dit kan helaas nog niet via het wegdek, dus de auto moet nog wel opgeladen worden voordat je vertrekt. Maar wie weet laden we onze auto in de toekomst vanuit huis op als we naar Frankrijk op vakantie zijn!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden