Winkelwagen

Gamen op de smartphone

Gamen op de smartphone wordt steeds populairder, game consoles hebben het nakijken.

De game console wordt ouderwets

Vroeger wilde iedereen in de buurt met je spelen als jij een gameboy met Mario had. Tegenwoordig kan dat ook wel het geval zijn, maar dan is het enkel voor het retro-gevoel. De techniek is in de afgelopen jaren zo ontzettend toegenomen dat de games van enkele jaren geleden er nu al hopeloos verouderd uitzien. Dat is al helemaal het geval voor de noog oudere spellen. Speel voor de grap nog eens return to Castle Wolfenstein en je weet direct wat ik bedoel. Graphics zien er tegenwoordig steeds beter uit, games zijn geavanceerder en alles werkt gewoon net even wat soepeler. Toch vindt er de laatste tijd een verandering plaats. Waar mensen vroeger vooral een speciale spelcomputer aanschaften om te gamen, grijpen mensen tegenwoordig steeds meer naar hun smartphone.


De opkomst van de smartphone

Deze verschuiving is vrij logisch. Een moderne smartphone is zoveel meer dan een gewone telefoon. Men is gewend deze over naar toe te nemen en er van alles mee te doen. Tel daarbij op dat de prestaties, zowel qua graphics als qua rekenkracht de laatste tijd een enorme vlucht hebben genomen en je snapt waarom de spelcomputers zware tijden doormaken. Natuurlijk bieden spelcomputers nog wel een betere game-ervaring dan de smartphone, maar de doorsneegebruiker telt kennelijk liever niet een enorm vermogen neer voor een spelcomputer.


Dit verklaart waarom de aankondiging van de nieuwe Playstation 4 zoveel minder aandacht kreeg dan de voorgaande edities. Toch denk ik dat de PS4 en andere grote consoles het wel gaan redden. Er blijft altijd een groep gamers die bereid is te betalen voor de beste game-ervaring. Mobiele consoles als de Nintendo DS en de Playstation Portable hebben het echter al zwaar en zullen op den duur niet op kunnen tegen de smartphones.


Op welke smartphones kun je goed gamen?

Angry birds en bike-racer zijn spellen die iedereen met zijn smartphone kan spelen. Het zijn niet zulke heftige games en ze zijn vooral leuk omdat je gebruik maakt van het touchscreen en de bewegingssensor. De wat zwaardere games zoals Modern Combat kun je toch het beste kiezen voor één van de huidige toptoestellen zoals de iPhone 5, de Samsung Galaxy S3 (en binnenkort de Samsung Galaxy S4), De HTC One en de Sony Xperia Z. Deze vlaggenschepen hebben zoveel rekenkracht en zulke goede schermen dat zij weinig onderdoen voor de mobiele gameconsoles. Ik verwacht dan ook dat er op korte termijn veel nieuwe spellen uit zullen komen voor Android en iOS en het gamen op de smartphone nog een hoge vlucht zal nemen.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden