Winkelwagen

Google Project Glass – revolutionair of gedoemd te mislukken?

Zal de smartphone plaats maken voor een bril, of is Google te ambitieus? De toekomst zal het ons leren.

Google project Glass – revolutionair of gedoemd te mislukken?

Het idee om een computer in een bril te stoppen bestaat al jaren, maar Google is met haar Project Glass de eerste om met een concept te komen dat op de internationale markt serieus wordt genomen. Worden de ideeën en concepten van tientallen jaren terug straks werkelijkheid, en verdwijnt de smartphone zoals wij hem kennen?


Een andere kijk op informatie

Eind 2013 verwacht Google haar bril op de markt te brengen. Over de kosten is nog onduidelijkheid, maar deze zullen minder dan 1500 dollar bedragen. Google treedt over de functies niet in detail, maar heeft al wel verschillende eigenschappen prijsgegeven. Zo maakt de bril gebruik van Augmented Reality waarmee data in de werkelijkheid geprojecteerd wordt.
Google Glass kan onder andere de weersverwachting weergeven, of als navigatiesysteem een route laten zien. Glass wordt met de stem van de drager bestuurd. Als de drager bijvoorbeeld zegt: ‘Ok Glass, Google photos of a cat’, dan krijgt hij foto’s van een kat op zijn glazen te zien. Van het laatste prototype is er maar één model, in vijf verschillende kleuren. In de toekomst wil Google een samenwerking aangaan met brilfabrikanten zodat de consument zelf een montuur kan kiezen.


Een toevoeging aan het dagelijks leven, of slechts afleiding?

Met de Google Glass hoeft men de smartphone dus niet meer met de handen te bedienen. Dit heeft natuurlijk voordelen maar het kan ook grote nadelen met zich mee brengen. Het is een uitkomst voor mensen die voor hun werk informatie willen versturen en ontvangen zonder hun ogen van hun taak te houden. Als je iets wilt vastleggen, is het ook prettig om je handen vrij te houden of als je niet eerst je telefoon uit je tas hoeft te vissen. Google wil de manier waarop we op elkaar inwerken totaal vernieuwen en de gebruiker informatie tot zich laten nemen zonder afgeleid te worden van het dagelijks leven.
 

Maar is dit wel mogelijk? Wat door velen als het grootste minpunt van de smartphone wordt gezien, is dat niemand hem weg kan leggen. Contact vindt tegenwoordig grotendeels digitaal plaats. Men is in het dagelijks leven niet met elkaar bezig maar met zijn telefoon. Deze telefoon kan na gebruik in de broekzak of in de tas gestopt worden. Je Google Glass kun je uiteraard afzetten of uitschakelen maar doordat je je handen al vrij hebt zal je dit minder snel doen. Zo kan het gebeuren dat de persoon waarmee je in gesprek bent zijn e-mail aan het checken is. Google vertrouwt erop dat mensen met elkaar in contact kunnen blijven terwijl ze de bril gebruiken, maar dit zou nog wel eens tot conflicten kunnen leiden. Naast deze sociale factor zijn er ook verschillende praktische bezwaren te noemen op Glass. Je moet bijvoorbeeld oppassen dat je niet tegen een boom aan fietst omdat je wilt zien of je morgen een korte broek kunt dragen.


De tijd zal het leren

Of iemand in het dagelijks leven nog goed kan functioneren terwijl hij Google Glass draagt moet nog blijken. Misschien is dit inderdaad het begin van een totaal nieuwe manier van communiceren en op de wereld inwerken, en zullen Google en haar concurrenten nog veel meer geavanceerde brillen op de markt brengen. Of men blijkt toch de voorkeur voor de ‘ouderwetse’ smartphone te hebben. Dat kan ook. Maar in de tussentijd moeten wij maar eens serieus overwegen om de domeinnaam www.brillenkokers.nl over te nemen.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden