Winkelwagen

Het einde van het gebarsten scherm?

Het einde van het gebarsten scherm?

Een gebarsten scherm is één van de grootste ergernissen van smartphonegebruikers, misschien behoort dit echter binnenkort tot het verleden.

Houd je scherm barstvrij!

Eén van de grappigste apps vind ik ‘Crack your screen’. Met deze app lijkt het net alsof je scherm is gebarsten. Zo kun je mensen de schrik van hun leven bezorgen door net te doen alsof je hun scherm kapot hebt gemaakt. Het allerleukste aan de app is echter dat je hem kunt uitzetten en het scherm weer gewoon goed is af te lezen.

Dit is helaas niet het geval als je een echte barst in het scherm krijgt. Een gebarsten scherm behoort tot één van de grootste ergernissen van de smartphonegebruiker. Toch komt een gebarsten scherm nog maar al te vaak voor.

Schermen zijn in de afgelopen jaren almaar moderner geworden. De HD-kwaliteit van veel schermen nu was enkele jaren geleden nog ondenkbaar. De keerzijde van deze ontwikkeling is dat de schermen ook steeds kwetsbaarder én duurder zijn geworden. Eén onbewaakt ogenblik waarin je de telefoon uit je handen laat vallen kan al een lelijke barst in het scherm opleveren.

Omdat de schermen zo duur zijn, is het vaak ook behoorlijk prijzig om dit te laten repareren. Ongeveer de helft van de smartphonegebruikers besluit daarom om niks te doen tegen een gebarsten scherm.


Een gebarsten scherm, wat nu?

Een gebarsten scherm is geen pretje. Het superscherpe beeld waar je aan was gewend is in één klap een stuk minder makkelijk af te lezen. Je moet echt turen door de barsten om er nog enigszins achter te komen wat er nu precies in die ene Whatsapp staat, of door wie je nu eigenlijk gebeld wordt. Foto’s en filmpjes kijken is helemaal een drama met een gebarsten scherm. Los van het feit dat je de helft niet ziet door alle barsten, krijg je door het ingespannen turen ook nog eens snel hoofdpijn.

Daarbij ziet een gebarsten scherm er natuurlijk ook weinig fraai uit. Zeker als je je smartphone ook zakelijk gebruikt maak je met een gebarsten scherm al snel een slechte indruk. Voor veel mensen zit er na verloop van tijd niets anders op dan een nieuwe smartphone te kopen. Maar valt een gebarsten scherm niet gewoon te voorkomen?


Voorkomen is beter dan genezen

Momenteel wordt er in Amerika hard gewerkt aan schermen van saffier. Dit is een materiaalsoort die ongelofelijk hard is, bijna net zo hard als diamant. Een scherm van saffier is bijna onmogelijk kapot te krijgen. Niet alleen behoort een gebarsten scherm hiermee tot het verleden, een saffieren scherm zal ook veel minder snel krassen.

Het grote nadeel van saffier is echter de prijs. Saffier is geen goedkope grondstof en saffieren schermen zijn voorlopig nog gewoon te duur. Daar kan verandering in komen als het lukt om de gewone schermen, die nu meestal van ‘gorilla glass’ zijn gemaakt, te verstevigen met een dun laagje saffier. Zo heb je dus niet meer een heel saffieren scherm nodig, maar nog slechts een klein beetje saffier, wat de prijs behoorlijk drukt. Zodra het de techneuten is gelukt om ervoor te zorgen dat dit scherm toch echt een stuk sterker is dan de huidige schermen kan het wel eens heel snel gaan en zal het gebarsten scherm tot het verleden gaan behoren.


Het is echter de vraag hoe lang dat moment nog op zich zal laten wachten. Tot die tijd helpt een stevig smartphonehoesje natuurlijk ook gewoon.
 

Reacties

  1. WendyWendy

    Maar Samsung is ook al bezig om flexibele schermen te ontwikkelen, en komen waarschijnlijk binnen een paar jaar op de markt. Hiermee is het probleem van een gebarsten scherm ook wel opgelost

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden