Winkelwagen

Het zesde zintuig van de smartphone

Pranav Mistry ontwikkelt een nieuw zintuig om te raadplegen: SixthSense

Het zesde zintuig

De manier waarop we in contact zijn met anderen ligt voor de meeste mensen voor de hand: je hebt een smartphone die je met je vingers bestuurt, en die je na gebruik weer in je broekzak stopt. Voor sommigen liggen zijn de mogelijkheden veel breder. Google bijvoorbeeld, wil de manier waarop we op de wereld inspelen revolutionair veranderen met haar Project Glass. Een smartphone in de vorm van een bril, die met je stem bestuurd wordt in plaats van met je vingers. Een minder bekend, maar minstens zo vooruitstrevend voorbeeld is dat van de SixthSense technologie.


Je apparaten op een meer natuurlijke manier besturen

Pranav Mistry, de ontwikkelaar van SixthSense, wilde de manier waarop we computers besturen natuurlijker maken. In plaats van informatie in te voeren met een toetsenbord of een muis zou men zijn apparaten moeten besturen met behulp van gebaren, en moeten computers meer naadloos aan ons leven toe te voegen zijn. Op deze manier kan de drager naast de vijf natuurlijke zintuigen nog een zesde zintuig raadplegen: alle door de mensheid vergaarde informatie op het internet.

Om dit te kunnen bereiken, ontwikkelde hij SixthSense: een apparaat dat je om je nek kunt dragen en voorzien is van een projector en een camera. SixthSense heeft geen scherm, maar projecteert zijn informatie op objecten die voor de gebruiker staan. Het apparaat wordt bestuurd met gebaren die door de camera geregistreerd worden, en kan objecten uit de buitenwereld analyseren.


Nieuwe mogelijkheden

Deze nieuwe technologie brengt een aantal nieuwe mogelijkheden met zich mee. Het is bijvoorbeeld mogelijk om op een oppervlak te tekenen met behulp van de projector en de camera die de vingers volgt. Deze camera herkent de bewegingen die de drager maakt, en koppelt deze aan bepaalde opdrachten. De gebruiker kan een foto maken door een vierkantje te vormen met zijn duimen en wijsvingers, of zijn mail checken door een ‘@’ in de lucht te tekenen. Ook is het mogelijk om de camera bepaalde objecten te laten herkennen. Zo kan SixthSense informatie opzoeken over een product en deze informatie op dat product projecteren. Met de projector wordt het display wat we van de handheld smartphone gewend zijn aanzienlijk groter, waardoor het comfortabeler wordt om bijvoorbeeld een film te kijken.


Wat kunnen we van SixthSense verwachten?

Het project bestaat al jaren, maar staat nog in de kinderschoenen. SixthSense is nog niet in productie genomen, maar bestaat uit samengeraapte onderdelen van verschillende fabrikanten. Pranav Mistry heeft instructies om je eigen SixthSense te maken online gezet. Op deze manier wordt de input van ideeën en ontwikkelingen voor SixthSense aanzienlijk vergroot. Maar het is nu nog te vroeg om te zeggen of SixthSense ooit een belangrijke positie in de computer- en telecommarkt gaat innemen.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden