Winkelwagen

Nieuwe besturingssystemen

De komende tijd zal een revolutie plaatsvinden in besturingssystemen. Android en iOs zullen steeds verder verdrongen worden door Windows 8 en Firefox OS

Android en iOs krijgen het zwaar

Veel mensen baseren hun keuze voor een smartphone niet alleen op de snelheid van de processor, de kwaliteit van de camera en het scherm of het design, men hecht ook veel waarde aan het juiste besturingssysteem. Met het besturingssysteem heb je elk moment te maken en je wilt dan natuurlijk graag dat het intuïtief goed in elkaar zit, snel en soepel loopt en er fraai uitziet. Het meest doorslaggevende bij een besturingssysteem is echter de beschikbaarheid van de juiste Apps. Blackberry heeft hier bijvoorbeeld veel van geprofiteerd door als eerste een App aan te bieden waarmee men elkaar gratis berichtjes kon sturen; Ping. Dit was echter voor de komst van het alomtegenwoordige WhatsApp.

Tegenwoordig gaat het er vooral om of de juiste populaire apps zoals de Facebook-app en de nodige OV-apps beschikbaar zijn. Tot nog maar een jaar geleden had de smartphonegebruiker slechts twee serieuze opties: het iOs besturingssysteem van Apple en Android van Google. Beide boden, en bieden nog steeds, het allergrootste aanbod aan Apps. Andere besturingssystemen hebben het hierbij steeds moeten afleggen. Wie kent bijvoorbeeld Symbian, het oude besturingssysteem van Nokia nog?


Who're you gonna call?

Het probleem voor de nieuwe besturingssystemen was heel simpel en kan worden uitgelegd met de metafoor van de ouderwetse telefoon. Aan het einde van de negentiende eeuw toen de telefoon nog relatief nieuw was, had bijna niemand een telefoon. Mensen voelden over het algemeen weinig behoefte om een telefoonaansluiting te nemen omdat er toch bijna niemand was die ze konden bellen. Hierdoor bleef de hoeveelheid telefoonaansluitingen lange tijd relatief laag. Pas toen er een bepaalde kritische massa aan aansluitingen werd bereikt, werd het voor veel mensen interessant om een telefoon aan te schaffen, toen deze kritische massa was bereikt ging het ook meteen heel snel. Binnen enkele jaren vertienvoudigde het aantal telefoonaansluitingen.

Ongeveer hetzelfde is aan de hand met besturingssystemen voor de smartphone. Op het moment dat een bepaald besturingssysteem door bijna niemand gebruikt wordt, zullen er ook geen Apps voor worden geschreven, het aantal mensen die Apps kunnen schrijven is beperkt en zij richten zich natuurlijk het liefst op een grote markt. Dit heeft weer tot gevolg dat er niet meer gebruikers bij zullen komen omdat het niet aantrekkelijk is om een besturingssysteem te hebben dat weinig Apps aanbiedt. Zodra echter de kritische massa aan gebruikers is behaald, wordt het commercieel interessant voor App-bouwers om Apps voor dit systeem te maken. Dit heeft weer tot gevolg dat het aantal gebruikers forst toeneemt en zo kan een besturingssysteem in korte tijd een zeer hoge vlucht nemen.


De toekomst van Windows 8 en Firefox OS

Ik denk dat Windows 8 en Firefox OS, beide relatief nieuwe en nog niet zeer populaire besturingssystemen, de komende tijd deze kritische massa zullen bereiken. Dit heeft allereerst te maken met het feit dat meer en meer mensen kritisch zijn over iOs en Android, het eerste zou te zeer zijn dichtgetimmerd, zodat de gebruiker weinig zelf kan bepalen, de tweede wordt bekritiseerd wegens allerlei privacy kwesties.

Windows 8 zal de kritische massa snel kunnen bereiken omdat het direct gekoppeld is aan het besturingssysteem van veel computers, hierdoor is de overstap makkelijk te maken en kan men rekenen op een groot gebruikerspotentieel. Het zal dus slechts een kwestie van tijd zijn voordat Windows 8 bijna net zoveel Apps aanbiedt als Android en iOs.

Firefox OS heeft een andere slimmigheid om de kritische massa te bereiken. Alle Apps worden nu nog geschreven door App-professionals, Firefox OS werkt echter in HTML5, een systeemtaal die wereldwijd door miljoenen mensen wordt beheerst. Er is dus een veel groter potentieel aan App-bouwers dan voor de andere besturingssystemen, waardoor de kans groot is dat het aantal Apps de komende tijd exponentieel zal gaan toenemen, waardoor Firefox OS steeds interessanter wordt voor de smartphonegebruiker.

iOs en Android zullen de komende tijd hard aan de bak moeten om aantrekkelijk te blijven en niet ingehaald te worden door deze nieuwelingen.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden