Winkelwagen

Phonecamera, cameraphone?

Phonecamera, cameraphone?

Met de Galaxy S4 Zoom brengt Samsung de eerste smartphone met een optische zoom uit. Zal dit een succes worden?

Voor iedereen een geschikte S4

Het kan niemand zijn ontgaan. De Samsung Galaxy S4 is de smartphone van dit moment. Overal waar je kijkt, lacht reclame voor deze high-end smartphone je tegemoet. De S4 is op dit moment dé smartphone waarmee je gezien kunt worden. Minder bekend, maar minstens zo interessant, is dat Samsung het succes van de S4 probeert uit te bouwen door met verschillende gedifferentieerde modellen te komen. Deze modellen richten zich allen op een specifiek deel van de markt. Zo is er de S4 mini, een smartphone speciaal voor mensen die niet zo’n grote smartphone willen en de S4 Active, een stevige toestel voor de actieve smartphonegebruikers. Afgelopen week kondigde Samsung een derde variant op de S4 aan; de Samsung Galaxy S4 Zoom.


De Samsung Galaxy S4 Zoom

De S4 Zoom is wel een heel bijzonder toestel. Het is namelijk niet alleen een smartphone maar ook een volwaardige digitale camera, uitgerust met een optische zoom. Eerder schreef ik al over de steeds beter wordende smartphonecamera’s. Ik stelde dat zelfs de beste smartphonecamera niet opkon tegen een digitale camera omdat digitale camera’s niet alleen beschikken over een digitale zoomfunctie, maar ook over een optische zoom. Met de S4 Zoom, waarschijnlijk deze zomer al in Nederland, is daar dus verandering in gekomen.


De S4 Zoom beschikt over een 16 megapixel CMOS sensor en een Xeon flitser. Interessants is natuurlijk de 10x optische zoom. In het persbericht bij de aankondiging van de S4 Zoom stelde Samsung dat het toestel de ultieme smartphone- en camera-ervaring in één biedt en dat dit het enige apparaat is wat je nog nodig zou hebben. Dit lijkt mij enigszins overdreven. De S4 Zoom is een stap in de goede richting, maar het smartphonegedeelte van de S4 Zoom valt eigenlijk een beetje tegen. Het is natuurlijk wel veel beter dan de geflopte Galaxy Camera, die eigenlijk helemaal geen smartphone was, maar er blijft nog genoeg te wensen over. Zo heeft de S4 zoom slechts een 1.5 Ghz dualcore processor, toch net iets te traag voor de actieve smartphonegebruiker en helemaal langzaam vergeleken bij de 1.9 Ghz quadcore processor van de ‘normale’ S4. Bovendien ziet de S4 Zoom er niet heel fraai uit, is hij vrij zwaar en bijna twee keer zo dik als de S4.


Een succes?

De S4 Zoom zal waarschijnlijk niet voor iedereen aantrekkelijk zijn. Maar ik denk dat de S4 Zoom niettemin een revolutionair toestel is. De S4 zoom is namelijk de eerste smartphone die beschikt over een optische zoom en dit zorgt ervoor dat dit toestel er met kop en schouders boven uitsteekt voor mensen die fotograferen met hun smartphone belangrijk vinden.


De aankondiging van de S4 Zoom zal daarom hard aangekomen zijn op het hoofdkantoor van Nokia. Hun toestellen stonden bekend om hun goede camera met de revolutionaire Pure-View techniek. Het was een publiek geheim dat de Finse producent bezig was met een high-end toestel met een verbluffende camera. Deze zal echter geen optische zoom hebben en is daardoor bij voorbaat al minder interessant voor de fotograferende smartphonebezitter. De concurrentie kan dus niets anders doen dan ook met een optische zoom komen en ik verwacht dat deze steeds meer geïntegreerd zal worden in de smartphone. De S4 Zoom zal dus niet direct een succes zijn, maar vormt wel een aanzet tot een revolutie in de smartphonewereld.


De ondergang van de digitale camera?

De professionele fotograaf blijft een digitale camera altijd verkiezen boven een smartphonecamera, maar ik denk dat de markt voor digitale camera’s de komende tijd enorm zal krimpen. Nu de S4 Zoom is aangekondigd, is het nog slechts een kwestie van tijd voordat andere producenten zullen volgen met een smartphone met een optische zoom. De doorsneegebruiker zal dan geen enkel voordeel meer zien in om een dure digitale camera aan te schaffen als je met je smartphone vrijwel dezelfde soort foto’s kunt maken. Als je nog aandelen Kodak of Canon hebt uitstaan, is dit misschien het moment om ze te verkopen!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden