Winkelwagen

Smartphone etiquette

Smartphone etiquette

Veel mensen storen zich aan smartphonegebruik in het openbaar. Daarom hier de vijf gouden regels van de smartphone etiquette.

De smartphone is overal

Smartphones; you love them or you hate them. Veel mensen kunnen niet langer zonder hun smartphone. Zij vinden het heerlijk om altijd en overal met iedereen verbonden te zijn, altijd een camera op zak te hebben en niets van het laatste nieuws te hoeven missen. Met een smartphone op zak ken je geen enkel verloren moment meer. Als je even op de bus moet wachten kun je gelijk even je aansluiting met de trein checken en in de rij voor de supermarkt kan je alvast opzoeken wat voor weer het morgen wordt. Reuze handig allemaal.


Kritische geluiden

Toch zijn er ook mensen die zich mateloos storen aan de opmars van de smartphone. Zij ergeren zich aan het gepriegel van hun medemens en stellen dat men door smartphones minder in contact komt in het echte leven. Juist door alle sociale functies op de smartphone wordt men asociaal tegen de mensen in dezelfde ruimte.


Ik vind deze kritiek vaak wat goedkoop. Volgens mij is het niet verplicht om in de openbare ruimte continu open te staan om wat er om je heen gebeurt, zeker als datgene wat op je smartphone gebeurt gewoonweg veel interessanter is. De mensen die zeggen dat de smartphone je van het echte leven afleiden doen mij altijd denken aan de mensen die ruim een eeuw geleden tegen lezen in het openbaar waren. Dat kon toch nooit gezond zijn en zou leiden tot antisociaal gedrag? Maar wie is er tegenwoordig nog op tegen als iemand een boek open slaat in de trein?


Toch is het wel verstandig om je aan enkele simpele regels te houden als je in het openbaar gebruik maakt van je smartphone. Daarom hieronder vijf duidelijke regels van de smartphone etiquette.


De smartphone etiquette

  1. Schreeuw niet tijdens het telefoneren. De telefoon is uitgevonden om juist niet meer te hoeven schreeuwen naar mensen die buiten de directe gehoorsafstand waren. Het kan ontzettend storend zijn als jij in de trein een zeer luidruchtig gesprek afwerkt, dit stoort anderen in hun gesprek of concentratie. Zij hoeven trouwens ook niet precies te weten wat jij gisteravond hebt gedaan of wat je nu écht van je collega vindt. Luid praten in je smartphone is ook helemaal niet nodig, degene aan de andere kant van de lijn verstaat jou normaal toch ook zonder dat je schreeuwt?


  2. Menselijk contact gaat voor. Het is prima om met je smartphone in de weer te zijn, maar zorg er wel voor dat je de mensen om je heen niet vergeet. Het is niet sociaal om bij de kassa gewoon door te bellen of Whatsappen als je wordt geholpen. Als je in een gesprek bent met mensen is het ook niet netjes om continu naar je smartphone te grijpen. Wil je toch echt even mailen, bellen of het weer checken, beëindig dan eerst je gesprek voordat je de smartphone ter hand neemt.


  3. Blijf op je omgeving letten. Loop niet rond als een kip zonder kop, helemaal in je smartphone gezogen. Zo loop je tegen mensen op en dat is voor geen van beide partijen prettig. Als je deze regel van de smartphone etiquette volgt zal je bovendien minder kwetsbaar zijn voor smartphone diefstal.


  4. Zet het geluid van je smartphone zacht. Hartstikke handig dat je met je smartphone altijd je favoriete muziek bij je hebt, maar degene naast je in de bus houdt misschien meer van opera’s van Puccini dan van Daft Punk. Gebruik je smartphone dus niet als Gettoblaster en doe oortjes in. Zet ook daarvan het geluid niet te hard, dat scheelt bovendien gehoorschade. Een hieraan verwante smartphone ettiquetteregel is om in het openbaar ook het geluid van inkomende berichten en telefoontjes uit te zetten. Het kan de medemens knap op zijn zenuwen werken als hij elke drie seconden een piepje van je inkomende Whatsapp moet aanhoren.


  5. Maak niet overal en altijd foto’s van. Eén van de grootse irritaties bij concerten is dat men niets ziet omdat degene voor hen elk moment vast probeert te leggen met zijn smartphone. Besef dat dit irritant is voor de mensen achter je. Een foto maken mag natuurlijk best, maar sta niet de hele avond met je smartphone boven je hoofd. Wees daarnaast ook terughoudend met het plaatsen van foto’s op sociale media als anderen daar prominent op staan. Vraag eerst even toestemming, wel zo netjes.


Als je je aan deze vijf regels van de smartphone etiquette houdt, hebben de mensen om jou heen geen reden tot klagen en wordt de wereld weer een stukje beter.

 

Reacties

  1. Thomas NysThomas Nys

    Ik ben erg blij met dit stukje. Deze tips hebben me erg geholpen in de sociale omgeving. Ik heb sinds ik me aan de regels houdt geen klachten meer ontvangen.
    Hulde!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden