Winkelwagen

Smartphone gestolen, wat kun je er tegen doen?

Smartphone gestolen, wat kun je er tegen doen?

Smartphones zijn populair bij dieven. Lees hoe je voorkomt dat je smartphone gestolen wordt en hoe je de schade bij diefstal zo klein mogelijk houdt.

Wees smartphonedieven te slim af

Het zijn gouden tijden voor dieven. Moest je vroeger nog inbreken om een beetje een buit te pakken te krijgen, tegenwoordig loopt iedereen met een apparaat met een waarde van een paar honderd euro rond; de smartphone. Het is dan ook geen wonder dat de diefstal van mobiele apparatuur de afgelopen jaren explosief toenam. Hoe duurder de smartphone, hoe aantrekkelijker hij voor de crimineel wordt.
 

Het stelen van een smartphone is voor de doorgewinterde boef een fluitje van een cent. Als iemand nietsvermoedend op straat belt, hoeft de dief hem alleen even te verrassen, de smartphone uit zijn handen te grissen en het op een lopen te zetten. Voordat het slachtoffer goed en wel doorheeft wat er aan de hand is, is de dief al vier straten verder.

Als je smartphone gestolen wordt, is dat buitengewoon vervelend. Het ergste is meestal niet eens dat je een flink bedrag kwijt bent, hiervoor valt de telefoon bovendien teverzekeren, maar dat je al je nummers, berichten en foto’s kwijt bent. Bovendien kan de dief als je je telefoon niet goed hebt beveiligd gemakkelijk gebruik maken van jouw gegevens en kan de schade niet te overzien zijn.
 

Voorkom dat je smartphone gestolen wordt

Er zijn dus voldoende redenen om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat je smartphone niet in de handen van dieven valt. De belangrijkste tip hierbij is doodeenvoudig; wees alert. Loop niet als een kip zonder kop rond met je dure smartphone, maar zorg dat je altijd zicht houdt op wat er om je heen gebeurt. Daarbij is het ook onverstandig om je telefoon bij een restaurant of op een terras op tafel te leggen, de voorbijganger grist hem zo mee. Houd je smartphone dus altijd in het oog.

Daarnaast is het verstandig om een beveiligingsapp te downloaden die werkt met het gps-systeem van je telefoon. Met zo’n app kun je vanaf je computer zien waar je smartphone zich bevindt (als hij aanstaat) en kun je de gestolen smartphone, eventueel met dief en al, opsporen. Voor Android is de app ‘lookout’ een aanrader, iPhonebezitters kunnen kiezen voor ‘find my iPhone’.
 

Zes tips om de schade beperkt te houden

Hoe goed je ook oplet, het is nooit uit te sluiten dat je smartphone gestolen wordt. Neem daarom de volgende maatregelen om in dit geval de schade beperkt te houden.
 

  1. Sla berichten, nummers, foto’s en filmpjes niet alleen op je telefoon op. Zorg dat je regelmatig een back-up op je computer maakt. Op deze manier voorkom je al deze belangrijke zaken in één keer kwijt bent als je smartphone gestolen wordt.


  2. Zorg dat je het nummer van je provider altijd bij de hand hebt om je SIM-kaart zo snel mogelijk te kunnen blokkeren als je smartphone gestolen is. Op deze manier kan de dief niet op jouw kosten en onder jouw naam app’s downloaden, bellen en surfen.


  3. Beveilig je smartphone altijd met een wachtwoord. Kies een wachtwoord dat niet makkelijk te raden is (dus niet 0000, 1234 of je geboortedatum) of, indien je Android gebruikt, verzin een slimme ontgrendeling en laat vreemden niet meekijken als je je telefoon ontgrendelt.


  4. Hoe goed je wachtwoord ook is, de geoefende crimineel zal dit weten te kraken. Zorg er dus voor dat er geen gevoelige informatie op je telefoon staat. Sla dus geen wachtwoorden, compromitterende foto’s, gegevens voor internetbankieren en dergelijke op je smartphone op.


  5. Noteer het IMEI nummer van je telefoon. Iedere telefoon heeft een uniek IMEI-nummer. Je kunt achter het IMEI-nummer van jouw smartphone komen door *#06# in te toetsen, het nummer verschijnt dan automatisch in beeld. Bij iPhones vind je het IMEI-nummer door opeenvolgend voor ‘Instellingen’ ‘Algemeen’ en ‘Info’ te kiezen. Het IMEI-nummer heb je nodig als je aangifte wilt doen bij de politie. Zodra je telefoon als gestolen staat genoteerd, is het veel moeilijker voor de dief om hem door te verkopen.


  6. Blokkeer en wis je telefoon op afstand. Dit ‘bricken’ is in veel landen al vrij gebruikelijk, maar in Nederland doen providers hier nog nauwelijks aan. Gelukkig kun je met apps ook zelf op afstand je telefoon onklaar maken. Op deze manier vallen jouw gegevens niet in verkeerde handen en kun je de dief ook nog eens een hak zetten, een fijn gevoel nadat je smartphone gestolen is. Met sommige apps zoals ‘Lookout’ kun je er bovendien op afstand voor zorgen dat de telefoon een ontzettende rotherrie begint te maken. Ook al krijg je je telefoon er niet altijd mee terug, zo leer je de dief misschien wel af om aan andermans spullen te komen.Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden