Winkelwagen

Smartphone privacy

Smartphone privacy

Je hoort vaak genoeg dat je met het internetgebruik op je computer moet opletten op inbraak van je privacy. Waar moet je extra op letten als je je smartphone gebruikt?

Alle informatie in één apparaat: privacy in gevaar

Ontzettend veel gevoelige informatie is terug te vinden op je smartphone. E-mails, sms- en whatsappberichten, contact- en locatiegegevens en zelfs bankgegevens en noem maar op. Dit maakt jouw smartphone een gewild object voor kwaadwillenden. Waar moet je op letten, en welke maatregelen moet je nemen om je privacy te waarborgen?


Vergrendel je telefoon

De meest logische stap is nog wel om je telefoon te vergrendelen. Als je waarde hecht aan je privacy is het belangrijk dat anderen niet bij je gegevens kunnen. Vergrendel daarom je telefoon met een code van in ieder geval vier karakters of cijfers.


Pas op voor diefstal

Wie zijn privacy belangrijk vindt let er goed op dat anderen niet bij zijn gegevens kunnen. Laat daarom nooit je telefoon slingeren. Zorg dat je hem altijd bij je draagt, of hem anders goed verbergt. Leg hem in je bureaulade in plaats van op je bureau, om te voorkomen dat iemand in de verleiding komt je toestel mee te nemen. Neem daarnaast het zekere voor het onzekere met vreemden: leen je telefoon niet uit.


Installeer updates

Je besturingssysteem valt je zo nu en dan lastig met softwareupdates. Hoewel het soms lijkt alsof er niks verandert door die updates, bevatten ze vaak verbeteringen in het systeem. Dit betekent dat je je minder zorgen hoeft te maken om je privacy omdat de nieuwe softwareversie beter beveiligd is, en eventuele softwarefouten zijn verbeterd. Hetzelfde geldt voor updates van je apps, ontwikkelaars zijn constant bezig om hun product beter en veiliger te maken.


Bekijk je instellingen

Voor sommige apps, zoals Google Maps bijvoorbeeld, is toegang tot je locatie een vereiste. Veel andere apps vragen ook om deze gegevens, terwijl ze die niet nodig hebben. Ze tasten jouw privacy aan om hun verkoopstrategie aan te passen of om jouw gegevens door te verkopen. Bekijk in je instellingen welke apps er toegang hebben tot jouw GPS-locatie.


Pas op wat je downloadt

Op de smartphone geldt hetzelfde als op de computer: pas op dat je niet de verkeerde bestanden downloadt en opent. Denk aan bijlagen van e-mails van verdachte afzenders, of applicaties van onbekende ontwikkelaars.Je hoofd erbij houden

Wie zijn privacy belangrijk vindt, moet simpelweg zijn hoofd erbij houden met het gebruik van de smartphone. Als je blijft beseffen wat voor belangrijke informatie er op jouw telefoon staat, ga je er automatisch zorgvuldiger mee om.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden