Winkelwagen

Smartphoneverslaving: je kunt niet meer zonder

Smartphoneverslaving: je kunt niet meer zonder

Er wordt veel gesproken over ‘smartphoneverslaving’, maar wat is dat eigenlijk en wat kun je er aan doen?

Smartphoneverslaving

Kun jij niet langer dan drie minuten rustig zitten zonder op je smartphone te kijken? Lees je je mail de hele dag door, zit je constant te gamen en check je direct alle binnengekomen Whats-Appjes? Dan is er de kans dat je verslaafd bent aan je smartphone. Uit recente onderzoeken is gebleken dat smartphoneverslaving sterk toeneemt. Er is zelfs al een mooie term voor smartphoneverslaving bedacht: “Nomophobia”. Maar is het eigenlijk wel zo erg om niet zonder je trouwe apparaat te kunnen?


Wat is een verslaving?

Ik fiets zelf iedere ochtend naar mijn werk. Ook als ik even wat boodschappen moet doen pak ik mijn stalen ros en vaak als ik niets te doen heb, spring ik op mijn fiets en rijd ik een rondje. Ik zou niet zonder mijn fiets kunnen. Maar ben ik verslaafd aan mijn fiets? Ik denk het toch niet. Hetzelfde geldt voor smartphoneverslaving, veel mensen gebruiken hun smartphone intensief en nemen hem overal mee naartoe. Een leven zonder smartphone ziet er dan een stuk minder aantrekkelijk uit. Toch lijd je volgens mij niet zomaar aan een smartphoneverslaving.
 

Volgens mij kunnen we pas van een smartphoneverslaving spreken zodra er nadelige effecten optreden. Als je andere mensen negeert omdat je constant op je smartphone zit te turen bijvoorbeeld. Of wanneer je zoveel tijd op je smartphone besteedt dat andere onderdelen van je leven eronder gaan lijden.Wie is de baas? Jij of je smartphone?

Technologie is er om mensen te helpen en het leven beter te maken. Dus je moet niet doorslaan en je smartphone laten bepalen wat je doet. De smartphone is namelijk jouw hulpmiddel en niet andersom. Dat betekent dat je ook in staat moet zijn om hem af en toe weg te leggen als er iets anders om je heen gebeurt en dat je niet uren op Facebook zit om foto’s van vage bekenden te kijken. Echte smartphoneverslaving kan tot veel problemen leiden. Mensen kunnen in een sociaal isolement raken en ook de concentratieproblemen die gepaard gaan met een smartphoneverslaving kunnen leiden tot problemen met het werk. Mocht jouw smartphone dus echt de baas zijn over jou, dan is er maar één oplossing: afkicken.
 

Afkicken

Afkicken van je smartphoneverslaving gaat het beste ‘cold turkey’, oftewel in één keer helemaal stoppen. Helaas is dat voor veel smartphonegebruikers niet echt een optie. Je wilt namelijk wel gewoon je smartphone blijven gebruiken voor nuttige dingen en op momenten dat je toch niets beters hebt te doen. Je kunt daarom het beste met jezelf afspreken om je smartphone alleen te gebruiken voor de echte noodzakelijkheden. Gooi dus al je niet-noodzakelijke apps weg en leg je smartphone weg op het moment dat je hem niet nodig hebt.
 

Schakel ook je omgeving in. Laat weten aan je vrienden en familie dat je je smartphonegebruik wilt terugdringen en zorg dat zij jou erop aanspreken als je toch je tijd zit te verdoen op je smartphone. Het kost natuurlijk even wat moeite, maar als het je lukt om je smartphoneverslaving te overwinnen, heb je daarna veel meer tijd voor de dingen die écht belangrijk zijn in het leven, kun je je beter concentreren op lastige taken en zal je bovendien meer in contact komen met de mensen om je heen.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden