Winkelwagen

Telefoons worden steeds kwetsbaarder

Smartphones worden steeds geavanceerder. Alle nieuwe techniek zorgt er echter ook voor dat de telefoons steeds kwetsbaarder worden.

Telefoons worden steeds kwetsbaarder

Wie vroeger zijn oude Nokia 3310 liet vallen, veegde hem af en stopte hem terug in zijn broekzak. De meeste mensen die tegenwoordig hun telefoon uit hun handen laten glippen, denken hier minder onverschillig over. Het zweet breekt je uit en met trillende handen raap je hem op, om de schade te bekijken.


Wat is er veranderd?

Rond de eeuwwisseling was een telefoon slechts bedoeld om mee te bellen en te sms’en. De behuizing en het scherm waren van kunststof. Latere telefoons kregen steeds meer functies. Geavanceerde camera’s, internetverbindingen, snelle processors en touchscreens maakten van de simpele mobiele telefoon een echte smartphone.

Omdat er meer technologie in een toestel gepropt wordt, kan er natuurlijk ook meer kapot gaan. En door het gebrek aan ruimte wordt meer aandacht besteed aan het zo klein mogelijke volume van een onderdeel, dan aan de duurzaamheid ervan.

Ook de behuizing van de smartphone is kwetsbaarder dan die van de mobiele telefoon van vroeger. De veel verkochte iPhone 4, 4S en 5 hebben een glazen behuizing in plaats van de iets veerkrachtigere kunststof behuizing die we van oudere modellen kennen. Maar met name de ontwikkeling van het telefoonscherm maakt moderne telefoons veel gevoeliger voor schade. In plaats van kleine plastic schermen hebben de meeste smartphones een groot glazen touchscreen. Zo’n touchscreen is het zwakste punt van je telefoon als deze valt.


Het antwoord van smartphonefabrikanten

Verschillende fabrikanten hebben smartphones geproduceerd die schok- en stofbestendig zijn, en sommige zelfs waterbestendig. Sony kwam vorig jaar met de Xperia Go, en NEC heeft onlangs de 909E uitgebracht. Deze zijn bestendig tegen valschade, waterschade, en is beneden het vriespunt bruikbaar. Ook maken veel fabrikanten tegenwoordig gebruik van het dunnere, sterkere, en meer krasbestendige Gorilla Glass.

Maar veel telefoons die zijn gebouwd om tegen een stootje te kunnen, hebben moeten inleveren op prestaties. Met de Xperia Z heeft Sony een telefoon uitgebracht die water- en stofbestendig is en ook nog eens goede prestaties levert. Maar schokbestendig is hij nog niet.


De consument moet kiezen

Een schokbestendige behuizing maakt een telefoon minder elegant, en het laat minder ruimte over voor goede prestaties. De keuze ligt bij de consument. Men kan bijvoorbeeld kiezen voor een smartphone die bestendig is tegen valschade, en de minder goede specificaties voor lief nemen. Of een meer elegante telefoon die voorzien is van de nieuwste technologie. Met een goede case of hoesje kun je natuurlijk al een hoop schade voorkomen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden