Winkelwagen

Toestellease: voordelig of niet?

Toestellease: voordelig of niet?

Sinds een jaar geven providers de mogelijkheid tot toestellease. Wat zijn hiervan de voor- en nadelen?

Toestellease, huren in plaats van kopen

Toestellease betekent dat het toestel dat bij je abonnement hoort niet van jou is. Je huurt het, en aan het einde van de contractperiode geef je het terug aan je provider of je koopt hem af. Waarom zou je dit doen? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.


Voordelen

Hoewel het in de eerste instantie onaantrekkelijk kan klinken om voor toestellease te kiezen in plaats van je eigen telefoon te kopen, is er een aantal voordelen.


Geen extra kosten vooraf

Als je een abonnement zonder toestellease hebt, dan betaal je gedurende je contract voor zowel je toestel als voor je bundel. Sommige nieuwe toestellen zijn zo duur dat je vooraf ook nog een bepaald bedrag moet betalen. Dit kan oplopen tot rond de 300 euro.

Met toestellease betaal je alleen voor je bundel, en voor de leasekosten van je telefoon. Je hebt dus geen extra kosten vooraf.


Transparante kosten

Bij een gebruikelijk abonnement is het lastig om erachter te komen wat je nu precies voor je toestel betaalt, en wat je voor je bundel betaalt. Deze kosten zijn namelijk opgeteld tot één maandelijks bedrag. Bij een toestellease-abonnement kun je zelf je bundel kiezen, en daar een telefoon bij uitzoeken. Het is hierdoor duidelijker wat je precies voor je bundel betaalt, en hoeveel je voor het leasen van je toestel kwijt bent. Het is hierdoor ook makkelijker om je abonnement precies op jouw wensen af te stellen, want bundel en toestel zijn beide los te kiezen.


Altijd een werkend toestel

Providers die aan toestellease doen, hebben vaak gunstige regelingen in het geval dat je telefoon defect raakt. Binnen 24 uur wordt een vervangend toestel geregeld, en wordt je oude toestel ter reparatie opgestuurd. In het geval van diefstal, verlies of waterschade wordt er echter niet direct en kosteloos een vervangend toestel geleverd. Het is belangrijk om de voorwaarden bij jouw provider na te vragen voordat je een abonnement afsluit.


Omruilen of overkopen toestel

Na afloop van je abonnement kun je ervoor kiezen je toestel in te leveren. Er bestaat echter ook de mogelijkheid om bij voortzetting van je abonnement je toestel om te ruilen voor een ander leasetoestel. Daarnaast kun je je telefoon ook van de toestellease-provider overkopen. De prijs die je hiervoor betaalt, wordt bepaald door de provider.Nadelen

Naast voordelen zijn er ook nadelen verbonden aan toestellease.


Geen zeggenschap over je telefoon

Als de provider van je toestellease zegt dat het toestel door jouw toedoen kapot is, ben jij verantwoordelijk voor de kosten van de reparatie. Het feit dat je geen eigenaar bent brengt, nog meer nadelen met zich mee. Je kunt het toestel bijvoorbeeld niet verkopen, en voor veel mensen is het een prettiger idee om hun telefoon daadwerkelijk in hun bezit te hebben.


Dure overkoop

Mensen kiezen er na hun contractduur alsnog voor om hun toestel te kopen. Providers van toestellease stellen dat de prijs voor je toestel wordt gebaseerd op de tweedehandswaarde van je toestel. Vaak betaal je meer dan dat.


Meestal niet goedkoper

Hoewel je anders zou verwachten, zijn de kosten voor een abonnement met toestellease in de meeste gevallen amper lager dan die van een gewoon abonnement. Hierbij komt het feit dat je aan het eind van een toestellease-abonnement met lege handen zit, terwijl je je telefoon na een gewoon abonnement gewoon mag houden.


Gunstig of niet?

In de meeste gevallen wegen de nadelen van een toestellease-abonnement zwaarder dan de voordelen. De dure toestellen waarvoor je aan het begin van je abonnement moet bijbetalen zijn de uitzondering: als je een paar honderd euro moet bijbetalen voor je toestel kan een toestellease voordeliger zijn.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden