Winkelwagen

Voorkom smartphone diefstal op festivals

Voorkom smartphone diefstal op festivals

Het festivalseizoen is weer begonnen. Dit is helaas niet alleen voor feestgangers een populair seizoen, maar ook voor zakkenrollers.

Festival diefstal komt steeds vaker voor

Op het Indian Summer festival zijn minimaal 8 mensen aangehouden die samen 240 telefoons hebben gestolen. Er wordt steeds vaker melding gemaakt van festival diefstal. Hoe komt dit, en wat kun je er tegen doen?
 

Gat in de markt

De gemiddelde waarde van een telefoon is de laatste jaren erg omhoog gegaan. In plaats van een simpele telefoon van 60 euro, dragen veel mensen tegenwoordig een smartphone van 300 tot zelfs 700 euro bij zich. De winstmarges voor een zakkenroller zijn dus veel hoger geworden. De hoge winstmarges leiden zelfs tot een toestroom van mensen die Nederland binnenkomen om hun geluk als zakkenroller te beproeven.

 

Festival diefstal is makkelijker

Daarbij komt ook nog dat een festival de ideale plek is om een smartphone te stelen. De volgende twee zaken werken hieraan mee:
 

Grote drukte

Tijdens festivals is het zo druk dat iedereen tegen elkaar aanstaat. Hierdoor valt het haast niet op als iemand een telefoon uit je tas of broekzak haalt. En door al het dansen en springen, zal je het in de meeste gevallen niet eens voelen als je wordt gerold.
 

Perfecte doelgroep

Festivals trekken de perfecte doelgroep aan voor zakkenrollers: jongeren. Vrijwel iedere festivalganger heeft een telefoon bij zich, en de meesten zelfs een smartphone. De feestvierders hebben tijdens de zomerse festivals vaak luchtige kleding aan zonder veilige plekken om hun geliefde toestel te bewaren. De sfeer is onbezorgd: iedereen is aan het feesten en niemand heeft zin om constant op zijn spullen te letten. Zeker als er een drankje wordt genuttigd, zijn de festivalgangers een makkelijke prooi voor festival diefstal.

 

Festival diefstal voorkomen of genezen?

Het is ontzettend vervelend om je smartphone kwijt te raken. Je raakt naast je geld ook je foto’s, contacten, berichten en andere persoonlijke data kwijt. Zorg daarom dat je voorbereid bent op festival diefstal, en dat je de schade beperkt houdt als je je toestel toch kwijt raakt.
 

Laat hem thuis

De beste manier om festival diefstal te voorkomen is natuurlijk hem helemaal niet mee te nemen. In plaats van je kostbare smartphone kun je een simpel toestel meenemen met je eigen sim-kaart, zodat je toch nog bereikbaar bent. Zorg dan wel dat je contacten op je sim-kaart zijn opgeslagen.
 

Toch meenemen?

De meeste mensen vinden het toch prettiger om hun smartphone bij zich te houden. Ze kunnen dan mooie foto’s maken van het festival, en deze gelijk delen via social media. Je koopt je smartphone tenslotte niet om hem thuis te laten.

Maak het de zakkenrollers zo moeilijk mogelijk: ze zullen altijd de makkelijkste prooi uitkiezen. Draag je smartphone in een diepe (broek)zak met bij voorkeur een drukknoop- of ritssluiting. Let extra op met tassen, als iemand wat uit je tas steelt dan voel je daar niks van. Neem daarom een tas mee met een goede ritssluiting, en verlies hem geen seconde uit het oog.

Zorg ook dat je voorzorgsmaatregelen hebt genomen voor als het mis gaat. Noteer je IMEI-nummer zodat de politie je telefoon na festival diefstal kan opsporen of blokkeren. Je vindt het IMEI-nummer als je *#06# intoetst op je telefoon. Als je slachtoffer bent geworden van festival diefstal is het ook handig als je je telefoon met een wachtwoord geblokkeerd hebt, en een app hebt waarmee je je toestel kunt lokaliseren of van afstand kunt leegmaken.

 

Vergeet niet te genieten

De berichten over festival diefstal kunnen beangstigend zijn, maar vergeet vooral geen plezier te maken. Als je goed bent voorbereid, kun je met een gerust hart feesten en van de zomer genieten.
 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden