Winkelwagen

Whatsapp versus privacy

Whatsapp wordt steeds meer gebruikt als communicatiemiddel. Wat zijn de voor- en nadelen van dit sociale medium?

Een telefoon om mee te appen

Voor veel mensen is WhatsApp hét alternatief voor bellen en sms’en. Veel jongeren gebruiken WhatsApp zelfs als hoofdargument om over te stappen op een smartphone. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze berichtenapp?


Goedkoop en makkelijk

Voor veel mensen is de keuze tussen het traditionele bel- en smsverkeer en het moderne WhatsApp een afweging tussen prijs en kwaliteit. Elke mobiele telefoon is in staat om telefoonoproepen en sms-berichten te ontvangen. Met het verzenden en ontvangen van WhatsApp-berichten ben je echter gelimiteerd tot smartphone-eigenaren die de app ook bezitten. Maar dit laatste is tegenwoordig niet zo’n groot probleem aangezien de meeste mensen een smartphone bezitten. De rollen worden zelfs omgedraaid: in veel groepen is het hoogst ongebruikelijk om niet bereikbaar te zijn via WhatsApp. Veel mensen worden hierdoor overgehaald om ook van de dienst gebruik te gaan maken, om te voorkomen dat ze in een isolement raken.


Meer dataoverdracht voor minder

Met whatsapp kun je via het internet duizenden berichten sturen, en daarnaast foto’s en video’s versturen. De kosten voor het versturen van een WhatsApp-bericht met een internetbundel zijn aanzienlijk lager dan het versturen van een sms’je. En het versturen van beeldmateriaal is al helemaal goedkoper via het internet. WhatsApp kent ook de veelgebruikte mogelijkheid om groepsgesprekken aan te maken. Dit maakt het makkelijker om met hele groepen in contact te komen.


Ook nadelen

Helaas kent WhatsApp ook nadelen. Het Amerikaanse bedrijf is al meerdere keren in opspraak gekomen om haar makkelijk te kraken software. Volgens velen was het te eenvoudig om gesprekken te onderscheppen, of achter profielinformatie van gebruikers te komen en deze zelfs te wijzigen.

Naast deze ‘foutjes’ kent WhatsApp ook zwaar wegende structurele problemen in haar beleid. Het bedrijf slaat bijvoorbeeld de contactenlijst op van iedereen die met haar voorwaarden akkoord gaat. En wie niet akkoord gaat, kan geen gebruik maken van de app.


Wat weegt zwaarder?

Wat is belangrijker, het grote gebruikersgemak en de lage kosten of de schendingen van je privacy? Een belangrijke afweging, die voor de meesten hetzelfde resultaat heeft. Ook al staat in de voorwaarden vermeld wat er met de contactenlijst van de consument gebeurt, de meeste mensen kiezen toch voor WhatsApp.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden