QR code scannen

Alles wat je wilt weten over: QR code scannen

Even een QR code scannen. De laatste jaren kom je ze steeds vaker tegen: de QR code. De pandemie heeft het gebruik van de QR code flink versneld. Waar je vroeger bij een restaurant een papieren menu kreeg, scan je nu de QR code op de tafel. Ook flyers, posters, magazines en andere offline mediakanalen zetten QR codes in om je naar een website te helpen. We hoeven niet langer een webpagina in te tikken en gaan rechtstreeks naar de pagina die we nodig hebben. Maar hoe zit dat eigenlijk? Hoe werkt en hoe scan je een QR code? We vertellen je alles, inclusief hoe je een QR code scant op je Samsung of iPhone. 

Waarom en hoe een QR code scannen?

Een QR code kun je zien als de vervanging van de barcode. De barcode wordt gelezen van links naar rechts, zo krijg je bijvoorbeeld informatie over een product. Bij het lezen van een QR code wordt de informatie óók van boven naar beneden gelezen. En zo is er veel meer ruimte voor belangrijke informatie. Wij scannen de QR code vooral om naar online informatiebronnen te gaan. Bijvoorbeeld het menu van een restaurant, de locatie van je favoriete winkel of een webpagina met meer informatie. 

QR scannen met iPhone uitgelegd

Maar hoe scan je een QR code met je iPhone. Dat doe je heel simpel. De QR code optie zit namelijk al in je camera gebouwd. Dit houdt in dat je met je camera de QR code kunt lezen, zonder dat je een tweede app nodig hebt. Zo scan je een QR code met je iPhone: 

  1. Open je camera.
  2. Richt de camera op de QR code en stel scherp.
  3. Breng de QR code helemaal in beeld.
  4. Boven in beeld verschijnt automatisch een melding met de desbetreffende site of pagina.
  5. Klik hierop en je bent op de goede plek.

En zo simpel werkt een QR code scannen op iPhone. Hieronder lees je hoe je een code scant op de Samsung. Geen verrassing: vrijwel hetzelfde.

Zo werkt het: QR code scannen Samsung

Wil je QR codes scannen met je Android telefoon? Dat is eenvoudig. Deze optie is namelijk al ingebouwd in je camera. Je hoeft dus geen app of iets dergelijks te downloaden. In 5 simpele stappen scan jij een QR code met je Samsung (Android)  

  1. Open je camera.
  2. Richt de camera op de QR code en stel scherp.
  3. Breng de QR code helemaal in beeld.
  4. Onder in beeld verschijnt automatisch een melding met de desbetreffende site of pagina.
  5. Klik hierop en je bent op de goede plek.

Als het niet lukt om een QR te scannen

Een belangrijke reden waarom het scannen van de QR niet lukt, kan zijn omdat je camera-instellingen niet goed zijn, of je camera zelfs kapot is. Afhankelijk van je toestel of merk kun je bij de camera-instellingen de optie tot QR code scannen aanzetten.