Onderzoek: zoveel Nederlanders gebruiken hun smartphone in het verkeer

Even snel spieken op je smartphone terwijl je onderweg bent met de auto? Dan ben je echt niet de enige. Uit ons onderzoek komt namelijk naar voren dat 58% van de Nederlanders dit doet. Hiervoor werden meer dan 1.000 respondenten ondervraagd.

De grootste reden om je telefoon te gebruiken achter het stuur?

  • Navigeren
  • Bellen
  • Muziek op zoeken
  • Whatsappen

Volgens Veilig Verkeer Nederland is de kans op een ongeluk tweeëneenhalf keer zo groot als je op je smartphone kijkt in het verkeer. Daarom hebben wij enkele tips verzameld om de afleiding van je telefoon in het verkeer te kunnen weerstaan.

Tip 1: telefoon op stil

Misschien wel de makkelijkste tip van allemaal: zet je telefoon op de stille modus. Hierdoor bescherm je jezelf tegen de afleiding van de binnenkomende berichten. Geen notificaties zorgt voor rust in je hoofd.

Tip 2: leg je telefoon uit zicht

Je telefoon in het dashboardkastje en hierdoor toch de neiging om snel even de laatste berichten te checken? Los dit op door je telefoon in je broekzak te houden of ergens anders uit het zicht te leggen.

Tip 3: offline in het verkeer app

Er zijn verschillende apps die ervoor zorgen dat je tijdens je rit geen gebruik kunt maken van je telefoon. De iPhone heeft hier zelfs een eigen functie voor. De ‘‘niet storen tijdens autorijden’ zorgt ervoor dat je alle meldingen blokkeert.

Tip 4: gebruik een houder

Je smartphone gebruiken om naar de juiste bestemming te navigeren? Kies dan altijd voor een smartphonehouder. Hiermee voorkom je dat de telefoon op schoot neergelegd moet worden. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer.

Tip 5: elkaar bewust maken

Rij je met iemand mee die zijn of haar smartphone gerust gebruikt tijdens het autorijden? Zeg er wat van! Door elkaar op het gedrag te wijzen zijn mensen er sneller van bewust dat ze gevaarlijk bezig zijn.

 

Het onderzoek is door Smartphonehoesjes.nl uitgevoerd onder ruim 1.000 respondenten. De data is verzameld in een online vragenlijst.