Winkelwagen

De Phablet

Smartphones worden steeds groter. Wie vroeger met een 4-inch scherm liep, viel op. Tegenwoordig worden telefoons met een scherm van meer dan 5-inch steeds populairder.

Past je smartphone straks nog in je broekzak?

Smartphones met een scherm van 5 tot 7 inch worden ook wel phablets genoemd. Ze zitten namelijk net tussen de gebruikelijke maat voor een ‘phone’ en een ‘tablet’ in. Het idee was niet nieuw, maar Samsung ontketende met haar Galaxy Note in oktober 2011 een revolutie op de smartphonemarkt. Het apparaat was immens voor die tijd en de meningen over deze phablet verschilden. Waarom zou je zo’n gigantische telefoon kopen?


Telefoon of tablet?

Met de komst van snel mobiel internet is de consument zijn smartphone anders gaan gebruiken. De telefoon werd steeds minder als telefoon gebruikt, en steeds meer als tablet. De computer of de tablet genoot hier nog wel de voorkeur, omdat de schermen van de smartphones voor veel doeleinden te klein waren.


Bellen wordt bijzaak

Om comfortabel te kunnen e-mailen, whatsappen, media te bekijken en te gamen was een groter scherm een vereiste. De grootte van je telefoon blijft een compromis tussen gebruikersgemak en draagbaarheid. Omdat mensen hun telefoon relatief minder gebruikten om mee te bellen, was men bereid om een groter apparaat bij zich te dragen. De grotere schermen zijn een bewuste keuze voor mensen die hun telefoon voor veel meer dingen willen gebruiken dan alleen het bellen.


Te groot voor je broekzak

Het meest wordt natuurlijk geklaagd over de draagbaarheid van telefoons met een scherm van meer dan 5 inch. In de praktijk wordt er op mobiliteit van het mobieltje maar weinig ingeleverd. De telefoons zijn zo plat dat ze, zelfs met 6 inch, nog prima in je broekzak of handtas passen.


Kwetsbaardere schermen

Het grotere schermoppervlak maakt een smartphone kwetsbaarder. De kans dat je een barst in je scherm krijgt is natuurlijk groter dan bij een telefoon met een kleiner scherm. Het grootste deel van dit risico is gelukkig al opgelost met de komst van Dragontrail en Gorilla glass technologie. Dit zijn twee glassoorten die erg kras- en valbestendig zijn.


Wat is de beste keuze?

Of iemand beter voor een phablet of een smartphone kan kiezen, is een totaal persoonlijke keuze. Het is belangrijk om af te wegen waar je je smartphone voor wil gaan gebruiken, en of je bereid bent om een groter apparaat bij je te hebben. Als je een paar telefoontjes per dag pleegt en één keer je mail checkt, zal een grotere telefoon je alleen maar in de weg zitten. Maar als je regelmatig je telefoon erbij pakt om je facebook updates te bekijken, een spelletje te spelen of te whatsappen wordt een phablet een interessante keuze.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden