Welke oplader heb ik nodig?

Wil je een nieuwe oplader kopen? Dan is het belangrijk dat je de juiste oplader koopt die past bij jouw smartphone. Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar het is lastiger dan je denkt. Er zijn tegenwoordig talloze opladers te vinden, wat de keuze niet makkelijker maakt. Welke opladers zijn er dan precies? Om te beginnen heb je verschillende opladers voor Apple producten en voor Android producten. Het is dus niet mogelijk om met een Apple oplader je Android telefoon op te laden of andersom. Vanaf de iPhone 5 zijn alle iPhone voorzien van een Lightning aansluiting. Dit maakt het kopen van een iPhone oplader makkelijker. Je kunt eigenlijk niet fout gaan! Bij Android telefoons ligt dit wat ingewikkelder. De meeste nieuwe Android toestellen zijn voorzien van een USB-C aansluiting. Goedkopere en oudere Android toestellen zijn voorzien van een Micro-USB aansluiting. Een manier om deze twee aansluitingen uit elkaar te houden is door de manier waarop je de opladers in je toestel steekt. Een USB-C aansluiting is symmetrisch waardoor je de oplader niet meer verkeerd om in je toestel kan steken. Hij past op elke manier. Een Micro-USB aansluiting heeft een unieke vorm, waardoor de oplader maar op één manier in je smartphone past. Tegenwoordig zijn er natuurlijk ook nieuwe technologieën waardoor er nóg meer mogelijkheden zijn. Zo zijn er opladers verkrijgbaar die beschikken over snelladen. Je kunt hiermee je smartphone razendsnel opladen, maar let wel, niet elke smartphone is hiervoor geschikt. Tot slot is het sinds een tijdje ook mogelijk om je telefoon draadloos op te laden. Een super handige technologie waarbij je geen kabels meer nodig hebt! Ook hierbij geldt, niet elke smartphone ondersteunt draadloos opladen.

Welke oplader voor een iPhone?

Het aanschaffen van een nieuwe iPhone oplader is gelukkig niet zo ingewikkeld. Tegenwoordig zijn alle iPhones voorzien van een Lightning aansluiting. Hierdoor kun je eigenlijk niet de fout maken om een verkeerde iPhone oplader te kopen. Daarnaast bespaart het je ook nog eens kosten én het is duurzaam! Als je een nieuwe iPhone koopt, heb je niet telkens een nieuwe oplader nodig. Je kunt gewoon je oude oplader blijven gebruiken. Een ander bijkomend voordeel is, dat je opladers makkelijk met mensen kunt delen, indien ze een iPhone hebben natuurlijk. In je eigen huis kun je opladers delen met je partner of kinderen, maar ook als je op bezoek bent bij vrienden kun je even de oplader lenen en hetzelfde geldt natuurlijk ook voor collega’s als je op kantoor bent. Superhandig!

Welke oplader voor een Android?

Heb je geen iPhone? Dan heb je waarschijnlijk een Android telefoon. Deze smartphones draaien op een Android besturingssysteem. Dit zijn smartphones van onder andere Samsung, Huawei en Motorola. Wil je de volledige lijst met werken? Ga dan naar de FAQ, onderaan dit artikel.

 

Het aanschaffen van de juiste Android oplader kan soms wat lastig zijn. Niet gek ook, want er zijn ontzettend veel verschillende Android telefoons. Sommige zijn spiksplinternieuw, andere zijn al een aantal jaar oud en sommige stammen misschien wel uit de begintijd van Android. Maar welke oplader is voor Samsung of een andere Android telefoon geschikt? Sinds een aantal jaar zijn zo goed als alle Android telefoons voorzien van een USB-C aansluiting. Daarvoor was Micro USB de norm, daarvoor Mini USB en daarvoor verschilde de aansluiting zelfs per telefoon. Omdat de aansluiting in de afgelopen jaren steeds veranderd is, zijn er veel telefoons in omloop die allemaal een verschillende aansluiting hebben. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren goed nakijkt over welke aansluiting jouw smartphone beschikt. Dit kun je terugvinden bij de specificaties van je smartphone.

       

Welke adapter heb ik nodig?

Bij een oplader hoort niet alleen een kabeltje, maar ook een adapter. Maar wat is een adapter en welke adapter voor jouw telefoon heb je nodig? Simpel gezegd gebruik je een adapter om je telefoon van stroom te voorzien. De adapter is verbonden met het stopcontact en haalt hier spanning en stroom uit. Vervolgens zorgt de adapter ervoor dat de juiste hoeveelheid spanning en stroom je telefoon ingaat. Wil je een nieuwe adapter kopen? Dan is het slim om een originele adapter aan te schaffen. Dit is een adapter van het merk zelf, dus bijvoorbeeld van Apple, Samsung of Huawei. Dan weet je zeker dat je een adapter aanschaft die de juiste ingangsspanning (input) en uitgangsspanning (output) levert. Deze adapters zijn in de meeste gevallen geschikt voor alle modellen binnen het merk zelf. Je kunt dus jouw eigen Samsung Galaxy S10 opladen met deze adapter, maar ook de Samsung Galaxy A51 van je partner.

 

Draadloos opladen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om je telefoon draadloos op te laden. Maar wat is draadloos opladen en werkt het bij elke telefoon? Om te beginnen is het handig om te weten wat draadloos opladen precies is. Het gaat om een proces waarbij elektrische energie via een magnetisch veld wordt getransporteerd tussen twee objecten. Hierdoor is er geen kabel meer nodig. Echter kan de naam wat misleidend zijn. De draadloze oplader zelf dient namelijk wel met een stopcontact verbonden en beschikt dus wel over een kabel. Je telefoon leg je vervolgens op de draadloze oplader en begint meteen met opladen. Helaas is deze technologie nog niet op alle smartphones beschikbaar. Je smartphone heeft Qi-technologie nodig. Dit zorgt ervoor dat je telefoon wordt opgeladen zodra het toestel in contact komt met een Qi-laadstation (draadloze oplader). Wil je weten of je smartphone beschikt over Qi-technologie? Bekijk dan de specificaties.

Snelladen

Iedereen heeft het maar druk. We leven gehaast en hebben voor veel dingen eigenlijk geen tijd. Een van die dingen is het wachten totdat je telefoon helemaal is opgeladen. Een lege telefoon is ook geen optie, want die heb je nodig voor al je dagelijks bezigheden, maar hoe los je dit probleem dan op? Nu komt snelladen om de hoek kijken. Een snellader stuurt een hoger vermogen door de oplaadkabel heen, waardoor je smartphone sneller vol zit. Ook voor snelladen geldt, dat dit niet met alle smartphone mogelijk is. Je hebt een oplader nodig die snelladen ondersteunt én een smartphone die snelladen ondersteunt. Of je smartphone snelladen ondersteunt, kun je terugvinden bij de specificaties over je smartphone.

 

FAQ

Originele of imitatie oplader, wat is het verschil?
Wil je 100% zeker zijn dat je de juiste en een goede oplader koopt, dan is het slim om een originele oplader te kopen. Het nadeel hiervan is dat originele opladers vaak een stuk prijziger zijn dan imitatie opladers. Wil je toch een imitatie oplader aanschaffen? Let dan goed op de aansluiting en de kracht van de oplader. Let er ook goed op dat de oplader of je telefoon bij het gebruik van een imitatie oplader niet warm wordt. Is dit het geval? Dan is het beter om de imitatie oplader niet meer te gebruiken.

Waarom zit er zoveel prijsverschil tussen opladers?
De reden dat soms veel prijsverschil kan zitten tussen opladers, heeft te maken met het feit of het een originele of imitatie oplader is. Originele opladers zijn wat prijziger dan imitatie opladers. Je betaalt voor de kwaliteit, maar natuurlijk ook een beetje voor het merk. Bij een imitatie oplader kan de kwaliteit tegenvallen en kan het voorkomen dat de oplader niet naar behoren werkt.

Moet ik kiezen voor een lange of korte kabel?
Of je moet kiezen voor een lange of korte kabel is afhankelijk van de plek waar jij je oplader wilt gebruiken. Laad je je telefoon altijd alleen ‘s nachts op en is het stopcontact direct naast je bed, dan is een korte kabel voldoende. Laad je je telefoon vaak op wanneer je hem gebruikt of is bijvoorbeeld het stopcontact wat verder van je bed verwijdert, dan is een lange kabel beter. Het enige nadeel van een lange kabel is dat de kabel sneller kan beschadigen en je neemt hem minder gemakkelijk mee. Een korte kabel is wat compacter en neem je makkelijker mee.

Welke merken hebben een Android besturingssysteem?
Alcatel
ASUS
General Mobile
Google
Honor
HTC
Huawei
Lenovo
LG
Motorola
Nokia
OnePlus
Oppo
Samsung
Sony
Wiko
Xiaomi
ZTE